RockZine
 
NAVARONE
De band NAVARONE timmert al behoorlijk wat jaren aan de weg, waarbij de band in die jaren drie albums uitbracht. Daarnaast was de band ook te bewonderen op diverse festivals en podia in binnen- en buitenland.

De jongste release, Oscillation, kwam afgelopen januari uit en kan op de nodige positieve recensies rekenen, waaronder ook van ons eigen rock magazine!

Onze reviewers bestempelde het album al als misschien wel nu al het beste album van 2017. Hoogste tijd dus om de band eens aan de tand te voelen!
 
Om het interview af te trappen, hoe zouden jullie in het kort Navarone omschrijven? Ondanks dat jullie al wat jaren aan de weg timmeren, toch nog een korte introductie voor de nieuwelingen.
 
NAVARONE maakt rock, maar deze is niet in een hokje te vangen. Het gaat van classic rock tot nineties grunge, van piepklein tot keihard en van kort en bondig tot uitgesponnen epossen.
 
 
 
Afgelopen januari kwam jullie derde studio album Oscillation uit, waarbij de originele release in 2016 stond gepland. Wij zijn natuurlijk benieuwd waarom het album is uitgesteld?
 
Het uitstellen van de release, had vooral te maken met het feit dat we achter de schermen veel nieuwe dingen aan het opzetten waren, om ons team te versterken en te verbeteren voor de toekomst. Hierdoor kwamen we erachter dat we onszelf te kort zouden doen, de release op de oorspronkelijke datum te doen. Door het verzetten hadden we meer tijd om goede plannen te smeden en een betere promotie van het nieuwe album te doen.
 
 
 
Het wachten is het in ieder geval wel waard geweest.
Waarin verschilt Oscillation voor jullie zelf het meeste ten opzichte van de eerdere albums?
 
Het maken van Oscillation is eigenlijk op ieder vlak anders dan de eerdere twee.
Te beginnen bij het schrijfproces, waarbij we onszelf volledige vrijheid hebben gepermitteerd om alles, maar dan ook alles uit te proberen. Dat resulteerde in een totaal van 30 songs waaruit we de sterkste tracklist konden vormen.

Een ander gigantisch verschil is de samenwerking met producer Joost van den Broek. Een mega getalenteerde man met een visie die perfect bij de onze aansluit. We hebben iedere stap van het creatieve proces samen met hem doorlopen. We waren daardoor zo goed voorbereid op het opname proces dat we precies wisten wat er moest gebeuren, toen we eenmaal de studio indoken.

Ook qua opname stijl hebben we het heel anders gedaan. We zijn minder voor een gezamenlijke live performance gegaan, maar meer gericht op elk instrument en elke partij. Daardoor klinkt Oscillation veel directer.
 
 
 
Het album bevat de nodige diversiteit in geluid, zo is er het donkere en mysterieuze Snake, het energieke Showtime en de fraaie harmonie op Free Together. Hoe zouden jullie dit album het beste beschrijven?
 
NAVARONE 2.0
 
 
 
Dat is kort maar krachtig :).
 
NAVARONE - Oscillation
 
Om nog verder te gaan met jullie nieuwe album. Is er één nummer welke er voor jullie persoonlijk uitspringt? En waarom?
 
We zijn eigenlijk wel apetrots op ieder nummer op dit album. Maar wat wel ontzettend leuk is, is hoe sommige nummers live werken. Lonely Nights bijvoorbeeld. Daar brult het publiek de herhaling van de woorden 'Lonely nights' in het refrein mee. Vanaf de eerste keren dat we het speelden op onze Spaanse tour en nu nog steeds.
 
 
 
Rond de release van het album, hadden jullie ook een 'albumproeverij' gepland staan. Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
 
Het leek ons een tof idee voor een select groepje fans om kennis met maken met de nieuwe plaat. Het idee was om gerechten te hebben die smaken zoals de songs klinken. We vertelden bij iedere song een verhaal, luisterden er vervolgens naar, waarna de mensen het gerecht op hun bord kregen om lekker op te smikkelen.
 
 
 
En hoe is de release show in Doornroosje bevallen?
 
We hebben ieder nieuw nummer gespeeld, met her en der een gouwe ouwe tussendoor. Het was de officiële lancering van Oscillation en het was super vet om dat te vieren met 1100 man, in een uitverkocht Doornroosje!

Echt een mijlpaal voor ons.
 
NAVARONE live NAVARONE live
 
In de loop der jaren stonden jullie al op menig festival en podia. Van award uitreikingen tot drijvende potons. En afgelopen december, stonden jullie onder de noemer NAVARONE Classic andermaal met een orkest op het podium. Hoe groot is het contrast voor jullie tussen het spelen van een rock show en het spelen met een klassiek orkest?
 
Het contrast kan bijna niet groter, van met z'n vijven zoveel mogelijk lawaai proberen te maken, naar een bezetting van 14 man waarbij de songs een sprookjesachtig karakter krijgen. Daarom is het ook zo leuk om te doen!
 
 
 
Terugkijkend op jullie shows, tot nu toe, welke is jullie het meeste bij gebleven?
 
We hebben al zo veel fantastische ervaring mogen hebben, dat het lastig is om er één specifiek uit te lichten.

De uitverkochte album release in Doornroosje was onwerkelijk vet. Ook dat we op het hoofdpodium van Bospop stonden, waar ZZ Top die dag afsloot. De support shows die we voor Extreme in Duitsland hebben gedaan, waarbij we ontzettend goed ontvangen werden. En ook Concert at Sea was heel gaaf. Maar ook de afgelopen jaren dat we op de Zwarte cross hebben gespeeld. En onze eigen clubshows, waarbij er naast onze huidige fans steeds maar weer nieuwe mensen bij komen.

Je merkt het al, lastig om er één uit te lichten!
 
 
 
Inderdaad een aardige lijst.
Zijn er ook nog festivals of podia, waar jullie in de toekomst nog hopen te spelen?
 
We hopen natuurlijk alle A-festivals wel een keer te kunnen doen. Daarnaast gaan we dit jaar ook bouwen aan een Duitse carrière, zodat we daar ook lekker veel mooie optredens kunnen doen.
 
NAVARONE
 
Zoals jullie aangaven staan er de komende periode optredens in Nederland en Duitsland op het programma. Wat kunnen de mensen gaan verwachten tijdens deze shows?
 
Lekkere lange, gevarieerde shows waarbij we veel nieuw en oud werk zullen spelen. Shows waarin we als publiek en band de wereld even de wereld laten en met elkaar een toffe tijd hebben.
 
 
 
Met ook Duitsland op het programma, merken jullie een groot verschil tussen spelen in eigen land en bij onze oosterburen?
 
Ieder land heeft een ander temperament. Dus dat merk je zeker wel.

Om heel eerlijk te zijn valt het ons op dat het Duitse publiek wel iets aandachtiger is. Nederlanders hebben nog wel eens de neiging om concerten als een socialize moment te zien, in plaats van een moment in je leven waarbij je juist even helemaal opgaat in de muziek en geniet van de energie die ontstaat als publiek en band één worden. Dan kun je elkaar naar een hoger plan trekken.

Maar onder de streep zijn we zeer dankbaar voor ieder persoon die naar een show van ons komt. Iedereen geniet op zijn eigen manier.
 
 
 
Dan rest eigenlijk alleen nog het slotakkoord.
Wat moeten we zeker nog weten?
 
We hopen dat jullie allemaal naar het nieuwe album gaan luisteren en naar onze shows komen als je het vet vind!
 
 
 
Na het luisteren van jullie album, zal dat laatste geen probleem moeten zijn :)
Bedankt voor het interview en we wensen jullie succes met het nieuwe album en de aankomende tour!
 
Twitter