RockZine
 
De Canadese rockzangeres Sass Jordan draait al behoorlijk wat jaartjes mee in de muziekscene, waarbij zij in 1992 haar debuutalbum Racine uitbracht.

Nu vijfentwintig jaar later viert zij het jubilieum van het album met een nieuwe uitgave, met de titel: Racine Revisited.

Daarnaast trekt de zangeres in september naar Nederland voor een clubtour.

Genoeg reden dus, voor een kort gesprek met de zangeres!
Sass Jordan Intro
 
Het is dit jaar 25 jaar geleden dat je debuut album Racine uitkwam. Hoe ben je op het idee gekomen om deze opnieuw in een 'Revisited' versie uit te brengen?
 
We waren aan het denken hoe we het jubileum van het album konden vieren. Waarbij het ons eigenlijk wel een leuk idee leek om Racine opnieuw uit te brengen, zeker ook daar het album veel betekent voor veel mensen.
 
 
 
Als we de twee versies van het album naast elkaar leggen, hoe zou je dan het grootste verschil tussen beide beschrijven?
 
Het grootste verschil is tijd, niets is eigenlijk hetzelfde.

Songs zijn net als baby's wanneer je ze schrijft en worden pas volwassen door de jaren heen. Waarbij sommige songs meer veranderen dan andere en sommige soms ook te snel oud worden. Maar gelukkig voor mij, zijn deze songs netjes volwassen geworden!
 
 
 
Op Racine Revisited ben je (gelukkig) wel dicht bij het originele rock geluid gebleven. Niet 'bang' geweest om in de hedendaagse tijd, met veel pop/dance muziek, dicht bij dit geluid te blijven?
 
Godzijdank niet! LOL!

Pop muziek is voor pop muziek fans. Racine is voor roots/rock/blues fans, waarbij met name de mensen die hebben genoten van het origineel geïnteresseerd zullen zijn in de nieuwe versie.
 
 
 
Wat ons betreft is het album ook zeker de moeite de waard voor de nieuwe generatie hoor!

Maar hoe kijk jij aan tegen de constatering dat steeds meer artiesten de bijna 'good old' rock sound achter hun lijken te laten?
 
Ik besteed er niet zoveel aandacht aan, daar het voor mij ook niet veel uitmaakt. Ik maak de muziek die ik wil maken. En daarnaast kan ik zelf van allerlei stijlen genieten, zoals: rock, soul, blues, pop, funk, EDM, roots, jazz, classical, world... eigenlijk alles wel!

Er zullen altijd mensen zijn die rock willen horen en volgens mij zijn er tegenwoordig juist MEER rock fans dan ooit! Waarbij ik de juist de laatste jaren zien dat er ook steeds meer jongere mensen naar mijn shows komen.

Weet je: "You can't kill rock - it's a tough old bird!"
 
Sass Jordan - Recine Revisited
 
Wat is voor jou een persoonlijk favoriet nummer op Racine?
 
Persoonlijk vind ik het nummer Time Flies erg leuk, omdat het zo'n retro gevoel heeft. Daarnaast hou ik ook van de tekst, een tekst met 'ballen' en een 'no shit' attitude. Ook instrumentaal hou ik van het nummer. Ik ben een een gitaar freak, waarbij die ronkende Chuck Berry vibe mij erg aanspreekt.
De band heeft echt alles gegevens op de nieuwe plaat in een poging het nummer opnieuw neer te zetten na al die tijd. Niet te vergeten dat de titel eigenlijk alles al zegt...
 
 
 
Sinds de release van het origineel in 1992, heb je veel gedaan in de muziek scene. Van een duet met Joe Cocker tot jureren bij Canadian Idol. Maar natuurlijk ook de wereld over reizen voor optredens. Wat zijn voor jou echte hoogte en wellicht ook diepte punten geweest in deze periode?
 
Eerlijk gezegd geniet ik van alles wat ik doen, want anders doe ik het niet. Uiteraard zijn er dingen die moeilijker gaan, maar vaak leer je juist meer van die uitdagingen dan van de gemakkelijk dingen. Het is dan ook moeilijk voor mij om het ene boven het andere te verkiezen.

Ik heb een geweldige tijd gehad tijdens de TV show, zeker omdat we veel hebben gelachen, maar ook omdat het een totaal andere wereld was dan waar ik uit kom: de rock wereld.

Het uitdagende aan muziek maken, is om gezond te blijven terwijl je on the road bent. Je maakt veel uren en reist veel, wat een zware belasting kan zijn voor je lichaam. Het meest onaangename tijdens een tour is dan ook ziekte, waarbij je je zorgen maakt of een show door kan gaan. En als die dan al door kan gaan, voel je je vaak zeer ongemakkelijk. Zo heb ik ook een show moeten spelen met een fikse amandelontsteking, ik weet niet hoe ik het heb getrokken, maar ik heb het gedaan!
 
 
 
In september tour je door ons landje. Wat kunnen de mensen gaan verwachten van een avondje 'Sass Jordan'?
 
Wat ze kunnen verwachten tijdens een show is: ENERGIE en geweldige muziek gespeeld door geweldige muzikanten.

We hebben veel plezier samen als we aan het spelen zijn, wat vaak erg besmettelijk werkt. We houden van lachen en spelen en dat gevoel wordt versterkt door het publiek. Het is geweldig om gewoon alles te kunnen vergeten uit het dagelijkse leven voor een uur ofzo. Muziek werkt vaak erg helend.
 
 
 
Sass Jordan
 
Op ons magazine, besteden wij ook geregeld aandacht aan nieuw Nederlands rock talent. Canada heeft wat dat betreft ook een goede reputatie qua rock acts. Is er een (nieuwe) Canadese rock act die we zeker in de gaten moeten houden?
 
Wow, dat is een goede vraag. En het antwoord is... Ik zou het niet weten!

Ik heb recent niet iets gehoord, waarvan ik het zou classificeren als nieuwe 'rock' muziek, mede ook omdat ik zelf erg druk ben met shows, reizen, interviews, etc.

De meeste nieuwe muziek die ik luister, is niet direct rock, zoals Tom Misch and FKJ. En die komen bovendien ook niet uit Canada, maar Engeland en Frankrijk, als ik het goed had.
 
 
 
Dan houden we het voor de rock acts, maar even bij onze eigen acts!

Eigenlijk rest dan alleen nog het slotakkoord. Heb je nog iets mee te delen, zo aan het einde van het interview?
 
Ik denk dat de rock wel altijd een sterke plaats blijft innemen in het muzieklandschap, dus daar hoeven we ons geen zorgen over te maken!

Met de nieuwere generaties die de vinyl ontdekken, zullen ze ook ontdekken dat het rock genre perfect leent voor vinyl, met de structuur welke in de hedendaagse robotachtige muziek ontbreekt. Ik maak deel uit van de laatste generatie die met vinyl opgroeide en daarom betekend het ook veel voor mij dat Racine Revisited ook op vinyl wordt uitgebracht!!
 
 
 
Wij willen je bedanken voor het interview en wensen je veel succes met het nieuwe album en kijken uit naar de Nederlandse tour!

Sass Jordan speelt tijdens de Nederlandse tour op de volgende plaatsen:
- Donderdag 14 september: Paard Van Troje, Den Haag
- Vrijdag 15 september: Luxor Live, Arnhem
- Zondag 17 september: Breda Barst, Breda
- Donderdag 21 september: Neushoorn, Leeuwarden
- Vrijdag 22 september: De Spot, Middelburg
- Zaterdag 23 september: Metropool, Hengelo
- Zondag 24 september: Bosuil, Weert
 
Twitter