RockZine
 
The Dirty Denims
Het afgelopen jaar is het behoorlijk wat rustiger geweest rond de band The Dirty Denims.
Door een blessure en een wereldreis van één van de bandleden, stond de band enige tijd buitenspel.
Maar nu aan het begin van 2017 is de band weer terug van weg geweest,
met misschien wel meer energie dan ooit.
Hoogste tijd om eens bij te praten met de Denims!
 
Zoals aangegeven, is het de laatste tijd wat stiller geweest rond The Dirty Denims, door een blessure en wereldreis. Hoe zijn jullie zelf door deze periode gekomen? En is er wellicht zelfs aan stoppen gedacht?
 
Het was lastig om de knoop door te hakken een jaar niet live te spelen, maar we hebben er NOOIT aan gedacht te stoppen.

We zijn zelfs druk bezig geweest met de band tijdens deze periode. We hebben de tijd gebruikt voor het maken van een planning, het schrijven van liedjes en andere voorbereidingen zodat we meteen weer konden knallen zodra Thomas terug was van zijn wereldreis.
 
 
 
Heeft de 'pauze' er ook voor gezorgd, dat jullie nu met extra veel energie weer aan de slag gaan?
 
Zeker!
Het is eigenlijk best wel eens goed om een periode vooruit te denken in plaats van alleen maar te 'doen'. We denken dat je dat nu ook terug kunt zien en horen in het nieuwe artwork, onze nieuwe videoclips en natuurlijk in de liedjes.
 
 
 
Bij het zoeken naar The Dirty Denims, kom je onlosmakelijk de term 'Happy hardrock' tegen. Een niet allerdaags genre, met wellicht een tintje 'Brabantse gezelligheid' in het 'happy' deel?
 
We hebben zelf die link gelegd eigenlijk, haha! Natuurlijk met een knipoog naar de 'happy hardcore'. Maar het beschrijft gewoon precies onze muziek. Hardrock met hier en daar een wat vrolijkere powerpop noot. Als je Googled op 'happy hardrock' dan blijkt het dat wij de enige band ter wereld zijn die dat als genre-beschrijving gebruikt.
 
 
 
Door welke genre en/of bands zijn jullie zelf geïnspireerd, met de Denims eigenlijk als enige 'happy hardrock' band?
 
Dat is toch wel de Rock & roll!
We zijn voornamelijk geïnspireerd door Australische hardrock / Rock & Roll, denk aan AC/DC en Airbourne. Maar ook de Zweedse Rock & Roll, zoals The Hellacopters en Imperial State Electric. Met natuurlijk ook de female touch, zoals bij The Donnas en Joan Jett.
 
The Dirty Denims - Back With A Bang!
 
Zoals aangegeven zijn jullie nu weer helemaal terug, met de EP Back With A Bang! (Part I), welke samen met een tweede deel later dit jaar een compleet album vormt. Is bewust gekozen voor de huidige 'trend' met EP's om het album in twee delen uit te brengen, of kwam dit 'gewoon' zo uit?
 
We wilden gewoon meteen knallen zodra we weer compleet waren en dan draai je een plaatje met zes nummers sneller in elkaar dan een met twaalf.

Maar een andere belangrijke reden om het te doen is inderdaad ook het feit dat je dan '2 momenten' hebt waar je naartoe kunt werken in plaats van één.
 
 
 
Heeft de pauze ook invloed gehad op de manier waarop de nieuwe plaat tot stand is gekomen?
 
Ja, normaal kwam Jeroen met een riff of wat akkoordjes die we tijdens de repetities uitwerkten tot een liedje. Waarbij Ashley vaak al kant en klare demo's / liedjes maakte.

Nu is Jeroen tijdens de pauze ook op die manier aan het werk gegaan, dus complete nummers schetsen op de computer zodat er al een duidelijk idee ontstond voordat we het repetitiehok ingingen en de nummers wat sneller hun huidige vorm kregen.
 
 
 
Wat is jullie favoriet van de nieuwe EP en kunnen jullie ook aangeven waarom?
 
Dat is dan wel Back With A Bang, de opener die er meteen lekker in knalt en een lekkere Airbourne-vibe heeft. Gaan met die banaan, hier zijn we weer!

Maar ook Can't Get Enough of Rock & Roll, de afsluiter is een favoriet. Deze heeft een beetje een Stones-feel en die is weer net iets anders dan wat we tot nu toe hebben gedaan. Die is ook wel lekker gelukt vinden we!
 
 
 
Back With A Bang (Part I) kent de nodige diversiteit qua sound. Hoe zouden jullie zelf de plaat het beste beschrijven?
 
Als een aantal hardrock anthems afgewisseld met powerpop en Rock & Roll superhits ;).
 
 
 
Vooruitkijken naar deel 2, kunnen we meer in dezelfde lijn verwachten? Of gooien jullie het roer compleet om?
 
Nee, altijd meer van hetzelfde ja, heerlijk! ;)
 
The Dirty Denims
 
Op jullie nieuwe plaat, laten je duidelijk horen de rock trouw te blijven. Met de trend van steeds meer dance, zijn jullie niet in de verleiding gekomen om hier in mee te gaan?
 
Meegaan, never nooit nie!

Het Rock (& Roll) genre zal altijd blijven bestaan, daar zijn we niet bang voor hoor. Er zijn zoveel goede bands die hele toffe platen maken, maar die je nooit op de radio hoort en ook niet echt veel aandacht krijgen in de media. Vooral in Scandinavië is een hele toffe scene met te gekke Rock & Roll bands, zoals bijvoorbeeld Imperial State Electric en Heavy Tiger, maar ook het Spaanse '77 is te gek. De bands waar wij zelf naar luisteren doen gelukkig niet mee met die dance-trend, we krijgen er dus niet echt iets van mee, haha.
 
 
 
Zo richting het eind van het interview, willen we nog eens kort terugkijken op ruim 10 jaar The Dirty Denims. Om dan maar te beginnen met jullie hoogtepunten (zo ver)?
 
We hebben al super veel gave dingen mogen meemaken, zoals:
- Spelen op Lowlands
- 5x support voor de Golden Earring
- De aftershow van Slash in de HMH (en hem ook ontmoeten)
- 3x support van Steel Panther
- ...

Teveel om op te noemen eigenlijk. En het blijft natuurlijk altijd te gek als je speelt en mensen kunnen de nummers woord voor woord meezingen.
 
 
 
En hebben jullie ook echte dieptepunten meegemaakt?
 
Waarschijnlijk dat Ashley zo veel last van haar schouder had, dat ze dacht nooit meer bas te kunnen spelen door de pijn. Gelukkig is het toch goed gekomen!
 
 
 
Wat voor 'doelen' hebben jullie je nog gesteld?
 
Wat we nog hopen te mogen bereiken is het uitverkopen van zaaltjes in Nederland en een tour door het buitenland.
 
 
Weer even terug naar het heden. De komende periode staan de nodige shows op het programma. Wat kunnen de mensen verwachten van een avondje Denims?
 
Een lekkere rockshow vol rockcliche's en vrolijkheid. En neem je gouden keeltje mee, want we eisen dat je 'm gebruikt ;)
 
 
Dan rest alleen nog het 'slotakkoord'. Hebben jullie nog iets dat we zeker moeten weten?
 
We zouden het tof vinden als jullie onze video bekijken: Don't Waste My Time. Of de teaser van de EP.

Maar natuurlijk kun je ons ook vinden op Spotify.
 
 
 
 
Wij willen jullie bedanken voor het interview en wensen je veel succes met de EP en kijken al uit naar deel 2!
 
Twitter