RockZine
 
Veel Nederlands zullen bij de naam Dave Vermeulen, denken aan The Voice of Holland. Maar al voor zijn deelname, was de zanger actief bij zijn eigen band 'Voltage'. Tijdens het programma hield de zanger duidelijk zijn eigen lijn aan, welke aansluit bij zijn band.

Na eerder dit jaar een EP te hebben uitgebracht is het nu tijd voor de tweede langspeler van Voltage: Around The Bend. Wij spraken zo rond de release van het album met zanger Dave Vermeulen en bassist Bob Donkers over het album en meer.
Voltage
 
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Wie of wat is Voltage?
 
Dave: Voltage is een southern rock band uit Brabant, Helmond om precies te zijn. Ik heb de band in 2011 opgericht als coverband, maar altijd met het doel dat we eigen werk zouden gaan schrijven en uitbrengen. Met onze nieuwe plaat Around The Bend hebben we een plaat op de planken liggen die gevarieerder is dan onze debuutplaat: Travellin' Men. Onze debuutplaat werd toch meer gezien als een 'Status Quo-boogie-plaat'. Around The Bend bevat meer southern rock en fijne americana snufjes die verwikkeld zijn in onze flinke dosis bluesrock.
 
 
 
Voor we het verder over jullie nieuwe plaat willen hebben. Zijn wij toch nog wel benieuwd naar het Voice-avontuur van Dave. Wat wij ons afvragen, is of het lastig was om je eigen lijn aan te houden, in een toch wel behoorlijk door commercie gedreven programma?
 
Dave: Ik merkte natuurlijk wel dat ik niet heel commercieel was, eigenlijk was ik precies het tegenovergestelde van alles waar 'The Voice' voor stond, qua stijl. Wel kwamen 'we' er snel achter dat dat ook juist mijn kracht was in het programma, de kijkers vonden het juist verrassend en interessant. Waarbij ik de eerste was die in Nederland met een gitaar en Rock 'n Roll de Nederlandse televisie mocht rocken. Met het groeiende vertrouwen van het programma, na wat ik wekelijks liet zien en de bijbehorende reacties, zorgden ervoor dat Sanne en ik best wel lekker ons eigen ding konden doen!
 
 
 
Hoe kijk je terug op je tijd met je coach Sanne en waar heeft ze jou het meeste mee geholpen?
 
Dave: Sanne heeft me erg goed gecoacht met betrekking tot 'songbeleving':
- Hoe wordt iets gezongen?
- Waarom wordt zoiets op die manier gezongen?

Ze heeft me hierbij geleerd echt in de songs te kruipen en zelf het verhaal te vertellen. Dit heeft een erg positief effect gehad op mijn performance bij The Voice, maar zeker ook op het podium bij Voltage en de songwriting voor de band.

Daarnaast kan de 'Televisie-wereld' best hectisch zijn, zeker als nuchtere Brabander die plots een bekend gezicht van TV wordt. Dat is behoorlijk wennen. Sanne heeft dat ook meegemaakt en kon mij dus goed begeleiden, zoals bij de controle te hebben en houden, zonder jezelf te verliezen. En last but not least, ook de wijze les: 'Blijf jezelf!'.
 
 
 
Heb je na het programma ook nog (coachend) contact gehouden met Sanne?
 
Dave: We hebben een hechte vriendschap opgebouwd. Ik spreek haar nog regelmatig en houd haar van alles op de hoogte waar ik/we mee bezig zijn. We hadden meteen een muzikale en persoonlijke klik en dat heeft ons in het programma erg close en sterk gemaakt. We hebben vorig jaar met Voltage haar support act mogen zijn in Tivoli & Heineken Music Hall (!!) en dit jaar staan we op haar eigen festival 'Bierpop'.
 
Voltage - Around The Bend
 
Genoeg over The Voice!
Hoogste tijd om het over jullie nieuwe album te gaan hebben. Op het album is een duidelijk rock geluid terug te horen. Waarbij een duidelijke feeling naar de oudere rock sound is terug te horen, maar ook komt er wel een vleugje blues en country terug. Hoe zouden jullie zelf het beste het geluid van het album beschrijven?
 
Bob: Precies zoals je eigenlijk al beschrijft.
We zijn allemaal muzikaal opgegroeid met oude rock invloeden. Zo heeft Dave Status Quo met de paplepel ingegoten gekregen en luisterde Gijs samen met zijn broer en pa heel veel naar The Rolling Stones. Dit hebben we aangevuld met inspiratie uit southern en country muziek. Artiesten als Blackberry Smoke, Zac Brown band en Chris Stapleton om maar een paar namen te noemen. Het is dus een rock album met blues en country/southern invloeden.
 
 
 
Heeft de titel van het album, Around The Bend, nog een speciale betekenis voor jullie? Of hoe zijn jullie op deze titel gekomen?
 
Dave: 'Around The Bend', betekent voor ons lettelijk: What's Next?
Het verwerken van bepaalde gebeurtenissen, maar ook dat we nieuwsgierig zijn naar wat er nog allemaal op ons pad gaat komen en wat ons harde werken hopelijk nog teweeg gaat brengen. Ook wilden we een soort samenvatting maken van het bijzondere jaar dat we hebben meegemaakt, van de lange ritten terug naar Brabant na onze optredens tot aan relaties die eindigden en zelfs het verlies van een dierbare. Alles wat we hebben meegemaakt hebben we vertaald in de songs op Around The Bend.
 
 
 
Als je naar het opname proces van het tweede album kijkt, wijkt deze veel af van de debuutplaat Travellin' Men?
 
Bob: Jazeker, voor het debuut album doken we iedere maand in Eindhoven de studio in met één liedje. Dit namen we op en brachten we meteen uit. Zo hadden we na een jaar een heel album. Een super toffe en leerzame ervaring.

Deze keer zijn we voor de opnames naar Zwolle gegaan, omdat we met Guido Aalbers wilden werken. De plaat is hierbij grotendeels in bandsetting opgenomen. De beste take werd gebruikt als basis die is aangevuld met wat extra partijen. Dit zorgt er voor dat de plaat echt die 'bandfeel' heeft. Je hoort de onderlinge interactie die we in de opname ruimte hadden.
 
 
 
Enkele nummers van de EP Up The Road komen ook terug op het album. Was deze EP als aanloopje gebruikt voor het album, of is later besloten een aantal tracks ook op het volledige album uit te brengen?
 
Bob: Up the Road was wel een voorbode van het album, ja. We hebben het album eigenlijk in drie fases opgenomen, sommige liedjes waren dus al een hele tijd af. En we wilden deze heel graag met de mensen delen en vooral ook al live spelen. Zo kon iedereen horen waar we mee bezig waren, wat super tof is ontvangen! Daarnaast hoefden we ons geduld zo ook iets minder op de proef te stellen, haha!
 
 
 
Als jullie beide een nummer van het album eruit zouden moeten pikken, welke is dat dan? En ook waarom?
 
Bob: We hebben allemaal zo onze eigen favoriet en voor ieder nummer valt natuurlijk iets te zeggen.
Ik kan over ieder nummer wel een mooie anekdote vertellen denk ik! Zo heeft Up The Road een tof verhaal:
Dave schreef de tekst over 'The Rolling Home', een stelletje uit de UK welke een reisblog bijhoudt over alle avonturen die ze beleven met hun oude volkswagenbusje 'The Rolling Home'. Hierover verscheen eerder al een boek en een korte documentaire. En nu hebben wij ongevraagd een soundtrack geschreven, haha!

Dave: Ik kan ook zo over elke song wel iets moois vertellen...
Bob beschrijft mooi het verhaal van Up the Road, daarom kies ik even voor Bye Bye Baby:
Deze song klinkt in eerste instantie als een 'Status Quo-boogie-plaat', wat natuurlijk ook wel de vibe is! De tekst heb ik daarentegen geschreven over de periode waarbij ik ineens een bekend gezicht van TV was en je toch je koppie erbij moet houden. En daarnaast ook dat je beide benen op de grond moet houden en dat is juist waar deze tekst niet over gaat, haha. Deze song herinnert mij eraan wat ik juist niet moet doen/zijn, maar motiveert mij juist. En ook dat we als band lekker de nuchtere/hardwerkende Brabanders moeten zijn en blijven.
 
 
 
Voltage
 
Met een (ex) verkoper in de band gelederen: hoe zou je het album Around The Bend willen aanprijzen bij het publiek?
 
Dave: Als ik iets heb geleerd van in een winkel werken, is dat je ontzettend veel concurrentie hebt en je je daarvan moet onderscheiden! Dit geldt zeker voor de muziekwereld.

In Nederland heb je niet heel veel bands die doen wat wij doen qua stijl, dat onderscheidt ons van de rest, maar zorgt er ook voor dat we extra hard moeten werken om gezien te worden. Gelukkig zijn we allemaal dedicated aan de band en alle vier bereid om kei hard te werken. Ik denk dat we met deze plaat laten zien wat we in huis hebben en hopelijk de zielen kunnen winnen van de echte muziekliefhebbers.
 
 
 
Wij weten in ieder geval zeker, dat niet alleen echte muziekliefhebbers het album eens een keertje zouden moeten luisteren!

Zeker met het tijdperk van veel 'computer' muziek, is het lastig om de echte rock muziek te blijven (kunnen) maken?
 
Bob: Rock muziek blijven maken is voor ons helemaal niet lastig. Gelukkig wordt er nog steeds goede rockmuziek gemaakt en daarnaast is er bij 70 jaar aan muziek een aardige catalogus waar je uit kunt putten. Van Son House, BB King en Buddy Guy naar Elvis, The Beatles, The Rolling Stones... Maar ook nieuwere artiesten dus als Blackberry Smoke, Kings Of Leon en John Mayer.
 
 
 
Dit najaar / winter zitten jullie in de Popronde selectie. Wat kunnen de mensen gaan verwachten tijdens een (Popronde) show van Voltage?
 
Bob: Een gezonde dosis Rock 'n Roll in kroegen waar het zweet van het plafond druipt!
En natuurlijk heel veel gezelligheid. We hebben heel veel zin om een toffe show te spelen en daarna met iedereen een biertje te gaan doen. We spelen nummers van onze beide albums en waarschijnlijk ook nog wel één of twee covertjes van artiesten die ons inspireren.
 
 
 
Dan zijn we aangekomen bij het slotakkoord. Wat willen jullie echt nog even kwijt?
 
Dave: Enjoy the album, spread the word and let's see what's 'Around The Bend'!
 
 
 
Bedankt voor het interview en we wensen jullie veel succes met de release van het album en ook de Popronde tour!
 
Twitter