RockZine
 
Concrete And Gold
 
Score
 
 
Datum review
22-09-2017
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
11
 
 
Release
15-09-2017
 
 
 
De Foo Fighters keren terug met een nieuwe plaat met de titel Concrete And Gold zo’n drie jaar na het laatste album Sonic Highways. En zoals we van de Fighters gewend zijn, leveren ze het nodige gitaar geweld af, voorzien van het nodige gebrul van Dave Grohl.

Op de openingstrack T-Shirt volgt na een rustig begin een explosie van geluid, om vervolgens in het nog geen anderhalve minuut durende nummer weer te imploderen. Kort, maar krachtig zou je kunnen zeggen.

Het bijna schreeuwde stemgeluid van zanger Grohl neemt daarna de overhand op Run. Waarbij ook de basskick en het nodige gitaargeweld duidelijk naar voren komen. Het gitaargeweld zet zich dan voort op Make It Right, waar ook een licht vleugje hiphop achtige sound terugkomt. Misschien toch nog wat meer invloed van Justin Timberlake, dan alleen de ‘la-la-laas’.

The Sky Is a Neighborhood heeft wel een vleugje ‘Gerard Ekdom’ (Mr. Rock & Roll) in de zang van de titel van de track. Waarbij het nummer net wat minder instrumentaal geweld kent, iets melodieuzer, maar zeker niet verkeerd is. Voor het nummer leefde de band zich ook uit in de videoclip, welke ook zeker een aanrader is.

Wat meer donkerder geluid is terug te horen op La Dee Da, waarbij Dirty Water vanuit een rustig begin, met koor begeleiding langzaam uitbouwt naar een meer doorpakkend stuk, wat een sterke song oplevert. Ook op Arrows en Happy Ever After (Zero Hour) neemt de band ietsje gas terug. Waarbij de Foo Fighters laten horen, dat ook zonder het soms bijna schreeuwende geluid van Grohl sterke songs te kunnen maken.

Een verrassend poprock geluid is terug te horen op Sunday Rain, waar drummer Taylor Hawkins de zanglijnen voor zijn rekening neemt. Zijn plekje achter de drums wordt daarbij door niemand minder dan Paul McCartney ingenomen.

Met het energieke The Line en de meeslepende titeltrack Conrecte And Gold wordt het nieuwe album van de Amerikaanse rockers afgesloten. De band weet naast het ‘verwachte’ geluid toch ook wel te verrassen.
 
 
Twitter