RockZine
 
Songs Of Experience
 
Score
 
 
Datum review
12-01-2017
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
13 / 17
 
 
Release
01-12-2017
 
 
 
Het album Songs Of Experience van de Ierse rockband U2 is de opvolger van Songs Of Innocence uit 2014. In tegenstelling tot zijn voorganger, wordt het nieuwe album niet ongevraagd gedownload. Leidend tot de vraag: is het album een download waard? Het antwoord is dan toch wel een ja.

De sound van U2 heeft door de jaren heen de nodige metamorfoses gekend, iets wat op de nieuwe plaat iets minder van toepassing is. Alhoewel de band her en der op de plaat toch ook wel wat met de winden mee waait. Gelukkig weet de band toch ook wel zijn eigen identiteit te behouden.

Het album wordt afgetrapt met Love Is All We Have Left, waarin Bono met en zonder stemvervorming voornamelijk wordt ondersteund door synthesizer geluid. Om te zeggen een sterke opening: nee. Gelukkig herpakt de band zich snel op Lights Of Home, waar de drums en gitaren vrijwel direct weer te horen zijn. Tel daarbij op een sterke gitaarsolo en we zijn echt begonnen.

Een vertrouwd U2 geluid is dan weer terug te horen op nummers als You’re The Best Thing About Me en Get Out Of Your Own Way. Waar weer wat meer uit de comfort zone wordt gestapt op American Soul, met een verrassende sound als resultaat.

Sommige nummers zijn misschien wat voorspelbaar en neigen misschien een beetje naar een ‘Kensington-effect’, maar de Ierse rockers weten dan toch wel nog de nodige afwisseling te brengen. Zoals ook met het door de baspartij gedragen Summer Of Love.

De heren van U2, brengen het album in een ‘normale’ en een deluxe editie uit. De minst uitgebreide versie van het album bevat een dertien tal nummers, waar op de deluxe editie hier nog een viertal tracks aan worden toegevoegd.

Vervolg vraag: is de deluxe editie een download waard? Misschien, het antwoord. Een oude bekende, Ordinary Love, wordt in een dance jasje gestoken. Lights Of Home wordt in een ‘String version’ gebracht, waar zeker het begin een beetje als Ordinary Love klinkt. Aanrader op de deluxe editie is wel de good old rock sound van Book Of Your Heart. Terwijl de battle met Kygo op You’re The Best Thing About Me nou niet echt een meerwaarde heeft.

Een eindconclusie levert dan ook een score van drie sterren op, zeker niet minder, maar dus ook niet direct meer.
 
 
Twitter