RockZine
 
Golden Earring
Members Barry Hay (zang en gitaar)
George Kooymans (zang en gitaar)
Rinus Gerritsen (basgitaar)
Cesar Zuiderwijk (drums)
Periode 1961-heden
 
Biografie
Discografie
Links
 
1961
In 1961 beginnen Rinus Gerritsen (bas), George Kooymans (gitaar), Hans van Herwerden (gitaar) en Fred van der Hilst (drums) een band 'The Tornados'. De band speelt vooral covers van The Ventures en The Shadows.
 
1962
De naam wordt in 1962 veranderd de band zijn naam, nadat een Britse band met dezelfde naam een hit scoren in eigen land. De naam van de band wordt aangepast in Golden Earring, vernoemd naar het nummer 'The Golden Earrings' van de band The Hunters.
 
1963
In 1963 wordt gitarist Hans vervangen door Peter de Ronde. De band realiseert zich tevens dat een zanger een goede aanvulling is op de band, met het opkomen van de vocale muziek.
 
1964
Na een korte zoektocht wordt in 1964 zanger Frans Krassenburg aan de band toegevoegd. De band blijft covers spelen, ditmaal voornamelijk van The Kinks en The Zombies. Daarnaast werkt de band ook aan eigen werk.
 
1965
Het jaar 1965 is, later gebleken, een sleuteljaar geweest voor de band The Golden Earrings. De band wordt tijdens een optreden ontdekt door Fred Haayen, met wiens hulp de band een platencontract in de wacht weet te slepen.
 
 
In de zomer van 1965 wordt drummer Jaap Eggermont aan de band toegevoegd als vervanger van Fred van der Hilst.
 
 
Het debuut van The Golden Earrings 'Just Ear-rings' komt later in 1965 uit. De eerste single 'Please Go' van de plaat weet de 10de positie te bereiken in de hitlijsten.
 
1966
De single 'That Day' begin 1966 wordt in Engeland opgenomen en weet in de hitlijsten alleen Michelle van The Beatles voor zich te vinden. De definitieve doorbraak van The Golden Earrings is een feit.
 
 
De band brengt nog enkele singles uit van het debuutalbum, welke het stuk voor stuk goed doen in de hitlijsten.
 
 
Net voor het uitkomen van de tweede LP 'Winter Harvest' eind 1966, stapt gitarist Peter de Ronde op uit de band.
 
1967
Begin 1967 besluit ook zanger Frans Krassenburg de band te verlaten. Als vervanger van Frans wordt Barry Hay aan de band toegevoegd, welke eerder een aanbieding van Shocking Blue had afgeslagen.
 
 
Op de eerste single met Hay in de band 'Sound Of The Screaming Day' is Barry alleen terug te horen op fluit. George Kooymans neemt de zangpartijen voor zijn rekening.
 
1968
De groei van de band wordt duidelijk op de plaat 'Miracle Mirror' in 1968, waar enkele Britse invloeden op zijn terug te horen.
 
 
De band blijft echter nog zoekende naar een eigen stijl, getuigen ook het verschil tussen het sfeervolle 'I've Just Lost Somebody' en het songfestival-achtige 'Dong-dong-diki-digi-dong'. Met het laatste nummer weet de band echter wel de eerste nummer 1 hit te scoren.
 
 
Het jaar 1968 wordt afgesloten met een 'greatest hits' album, welke onder andere de nummers 'Just A Little Bit Of Peace In My Heart' en 'McArthur Park' zijn terug te vinden.
 
1969
In 1969 gaat de band voor het eerst op tournee door de Verenigde Staten. Drummer Jaap verlaat de band voor een andere carrière, waarna Sieb Warner aan de band wordt toegevoegd als zijn vervanger. Met het aantrekken van een nieuwe drummer wordt tevens de bandnaam aangepast, deze wordt ingekort naar 'Golden Earring'.
 
 
De band scoort in de Verenigde Staten met het nummer 'Eight Miles High' en men plant een tweede Amerikaanse tournee.
 
 
In Nederland wordt de hit 'Another 45 Miles' uitgebracht, welke is geïnspireerd door het Amerikaanse avontuur. Een Zilveren Harp wordt aan George Kooymans uitgereikt voor zijn solowerk.
 
 
Eind 1969 brengt de band het album 'Eight Miles High' uit.
 
1970
De band Earth & Fire fungeert rond 1970 als voorprogramma van The Golden Earrings en scoort een hit met het door George Kooymans geschreven nummer 'Seasons'.
 
 
De zomer van 1970 betekend de entree van drummer Cesar Zuiderwijk in de band als vervanger van de een jaar eerder aan de band toegevoegde Sieb Warner.
 
 
Onder de titel 'Golden Earring' brengt de band haar eerste echte rockalbum uit. De eerdere albums hadden een meer beatsound geluid. Het nummer 'Black Home' van dit album weet de nummer 1 positie in de charts te bereiken.
 
1971
Na de succesvolle jaren, verlopen de jaren 1971 en 1972 wat stroever voor de band. De band scoort nog wel enkele hits met de albums 'Seven Tears' en 'Together', maar er is minder succes als met de vorige albums.
 
1972
Naast veel optredens van de band, onder andere als voorprogramma van The Who, brengen Barry Hay en George Kooymans in deze periode ook een soloplaat uit.
 
1973
In 1973 wordt met het album 'Moontan' de weg omhoog terug in gezet. Na een interne discussie, wordt uiteindelijk het zeer succesvolle nummer 'Radar Love' als single uitgebracht.
 
 
Met 'Radar Love' weet de band zowel in eigen land as daarbuiten een grote hit te scoren.
 
1974
Het succes van het nummer blijft ook niet ongemerkt in de Verenigde Staten, waar het tot een dertiende positie weet te reiken in de Billboard Hot 100 in 1974.
 
 
De band gaat, gedragen door het succes van 'Radar Love' opnieuw op tournee door Amerika.
 
 
In eigen land wordt de band beloond voor zijn succes met de Exportprijs voor het gehele oeuvre.
 
1975
Met het album 'Switch' slaat de band in 1975 een totaal andere weg in. Voor het album wordt toetsenist Robert-Jan Stips aan de band toegevoegd.
 
 
Waar het nummer 'Ce Soir' in Nederland nog een top-10 hit wordt, weet dit nummer in het buitenland niet aan te slaan.
 
1976
Het sombere album 'To The Hilt' wordt in 1976 uitgebracht. Na het uitkomen van het album verlaat Robert-Jan Stips de band en wordt vervangen door Eelco Gelling.
 
 
Met Eelco in de band wordt eind 1976 het meer toegankelijkere en opgewektere plaat 'Contraband' uitgebracht.
 
1977
De goede muzikale samenwerking tussen Eelco Geeling en George Kooymans is terug te horen op het album 'Live' in 1977.
 
 
Echter blijkt op tournee door Amerika dat het op persoonlijk vlak niet goed klikt tussen Eelco en de overige bandleden.
 
1978
De plaat 'Grab It For A Second' wordt in 1978 in Amerika onder leiding van Jimmy Lovine opgenomen. Het album staat vol met energieke rocknummers.
 
 
Na het vertrek van Eelco bij de band, besluit de Golden Earring als kwartet verder te gaan.
 
1979
Het eind van 1978 en 1979 betekend een moeilijke periode voor de band, zowel op artistiek als financieel gebied.
 
 
Het album 'No Promises No Debts' wordt in 1979 nog wel met de bescheiden middelen opgenomen, enkel het nummer 'Weekend Love' weet de hit status te bereiken. Het door de band later genoemde dieptepunt 'I Do Rock & Roll' is veelzeggend voor de periode waar de band doorheen gaat.
 
 
George Kooymans brengt solo samen met Michel van Dijk nog een album uit onder de naam 'Gerritsen en Van Dijk'.
 
1980
Het tevens met beperkte middelen opgenomen 'Prisoner Of The Night' wordt in 1980 opgenomen, welke nog enkele goed scorende nummers bevat.
 
1981
Ondanks de gedachten in 1981 om te stoppen met de band, wordt het dubbel-album 'Second Live' uitgebracht, welke een duidelijkere betere indruk maakt dan de vorige albums.
 
1982
Op het randje van het einde van de band, besluit George Kooymans om één van zijn eigen nummers aan de band te schenken. Met het nummer 'Twilight Zone' weet de band een nummer 1 hit te scoren, mede door de bijbehorende videoclip geregisseerd door Dick Maas.
 
 
Het daarop volgende album 'Cut' weet ook aan te slaan en ondertussen scoort de band ook in Amerika met het nummer 'Twilight Zone', welke de 10e positie haalt in de Billboard Hot 100.
 
1983
In 1983 tourt de band andermaal door Amerika en weet de band ook in Canada te scoren.
 
 
In eigen land krijgt de band voor de tweede maal de Exportprijs uitgereikt.
 
1984
Het van het album 'N.E.W.S' afkomstige nummer 'When The Lady Smiles' in 1984 weet opnieuw een hit te worden. De videoclip, andermaal geregisseerd door Dick Maas, zorgt met name in het buitenland voor veel commotie door de beelden van een non die wordt aangerand.
 
 
Eind 1984 wordt het live in Leiden opgenomen album 'Something Heavy Going Down' uitgebracht.
 
1985
In 1985 is het iets rustiger rond de band, waarop drummer Cesar Zuiderwijk besluit om samen met toetsenist Jasper van 't Hof een album onder de naam 'Labyrinth' uit te brengen. Het album levert een bescheiden succes op.
 
1986
In 1986 brengt de band nieuw materiaal uit met het album 'The Hole'. Het album wordt enigszins kritisch opgepakt, daar het door velen als bombastisch wordt ervaren.
 
 
Met een optreden met maar liefst een publiek van 200.000 op het Scheveningse strand bereikt de band één van zijn hoogtepunten.
 
1987
Barry Hay en George Kooymans richten in 1987 hun eigen platen label Ring Records op.
 
1988
Op het label worden platen uitgebracht van onder andere Boom Boom Mancini en Piu Piu. Men brengt ook hun eigen solo-albums uit, welke echter geen succes worden.
 
 
Het uitbrengen van een verzamel album in 1988, zorgt ervoor dat band weer op tour kan door Nederland, België en Duitsland in een slappe tijd. Tijdens de tour zijn de zalen als vanouds goed gevuld.
 
1989
De band brengt in 1989 het album 'Keeper Of The Flame' uit, welke is opgenomen met nieuwe digitale technieken en laat horen dat de band het nog niet wil opgeven.
 
 
Op het Haagse festival Parkpop speelt de band in de zomer van 1989 voor 300.000 bezoekers een succesvol thuiswedstrijd.
 
1990
Na vele jaren op het record label van Fred Haayen albums te hebben uitgebracht, stapt de band in 1990 over naar het label Columbia.
 
1991
Het album 'Bloody Buccaneer' uit 1991 is het eerste album uitgebracht op het nieuwe label. Met het nummer 'Going To The Run' weet de band andermaal een top-3 hit te scoren. Het nummer is een gevoelige ode van Barry Hay aan een verongelukte vriend.
 
 
De band tourt andermaal door Nederland en Duitsland en in de gemeente Almere krijgt de band een eigen straat met de 'Golden Earringstraat'.
 
1992
Een droom Cesar Zuiderwijk komt in 1992 uit, wanneer een groep van 1000 drummers door hem wordt gedirigeerd. Tevens begeleidt de groep de Golden Earring tijdens een kort optreden in de Rotterdamse haven.
 
 
Met het akoestische album 'The Naked Truth' speelt de band goed in op de unplugged rage. Het album wordt begeleidt door een bijbehorende theatertour.
 
 
Bill Clinton gebruikt tijdens zijn verkiezingscampagne het nummer 'Radar Love' van de Golden Earring. Bill weet zich later gekozen te worden als president van Amerika.
 
1993
In 1993 gaat de band door met de ingeslagen weg om zowel elektrisch als akoestisch te spelen. Door de weeks worden theaters aangedaan, waar in de weekenden de elektrische shows worden gegeven.
 
 
Een hoogtepunt van de tweesplitsing is het optreden voor 130.000 bezoekers op het Scheveningse strand, met een gecombineerde show met akoestisch en elektrisch werk.
 
1994
Met het nummer 'Hold Me Now' wordt in 1994 een bescheiden hit gescoord. De opdeling in elektrisch en akoestisch is ook terug te horen op het album 'Face It'.
 
1995
Het schrijven van nieuw materiaal in 1995 wil niet vlotten, waarop de band besluit een cover album uit te brengen. Het album bevat onder andere covers van Janis Joplin en Bob Seger.
 
 
De band is opnieuw te bewonderen op het Parkpop festival, waar in 1995 maar liefst 400.000 bezoekers op af komen.
 
1996
Geleid door het uitblijven van een groot succes van de albums 'Face It' en 'Love Sweat', stapt de band in 1996 over naar het label CNR.
 
1997
In 1997 treedt voor de eerste keer in haar bestaan op in Het Paard in Den Haag, tijdens de presentatie van het album 'Naked II'. Het album is een vervolg op het eerder succesvolle uitgebrachte album 'The Naked Truth'.
 
 
De band scoort een hit met het nummer 'Burning Stuntman', daarnaast ontdekt in 1997 Barry Hay Anouk, welke hij begeleidt bij het begin van haar carrière.
 
1998
Het succes van de opsplitsing in akoestische shows en elektrische shows blijkt uit de volle zalen tijdens de tours in 1998.
 
 
Ondanks dat de bandleden inmiddels de vijftig zijn gepasseerd blijft de band er met volle overgave tegenaan gaan.
 
1999
Begin 1999 komt het album 'Paradise In Distress' uit. Een goed en stevig album, wat niet een echte hit oplevert.
 
 
Voor het Nederlands Olympisch Comité wordt een herkenningstune opgenomen voor de komende zomer- en winterspelen.
 
 
Beloning voor het succes van de band volgt met een Edison Award voor haar gehele oeuvre.
 
 
Op het Nederlands Filmfestival in Utrecht gaat de documentaire 'Don't Stop The Show' in première. De documentaire bevat concertopnamen, interviews en archiefmateriaal.
 
 
Aan het eind van 1999 geeft de band nog een laatste concert in Leiden, waarna de band een sabbatical neemt.
 
2000
Het jaar 2000 staat in het teken van solo-projecten van de bandleden met het sabbatical jaar. Zo is Cesar Zuiderwijk in de theaters te vinden met een show samen met Percossa Percussion.
 
 
Barry Hay en George Kooymans schrijven de herkenningstune voor het SBS6 programma 'De Bus'.
 
 
George Kooymans krijgt de Gouden Palm voor zijn verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek. Van de Golden Earring wordt de verzamelbox 'The Devil Made Us Do It' uitgebracht.
 
2001
Het 40-jarig jubileum van de band wordt in 2001 bijgestaan door de expositie 'Another 45 Miles' in het stadhuis van Den Haag.
 
 
Eind 2011 voltooid Cesar zijn trilogie theatershows met de show 'Trommelfruit'. Net als in de vorige voorstellingen staan drums en humor centraal in de show.
 
 
Aan het eind van 2001 start Barry Hay de meidenrock back 'Bad Candy'. De band weet enkele bescheiden successen te boeken.
 
2003
Na een rustiger jaar 2002, waarin de band werkt aan nieuw materiaal, komt in januari 2003 de single 'Albino Moon' uit.
 
 
De single wordt in februari gevolg door het album 'Millbrook USA'.
 
2004
In 2004 werkt de band aan een nieuw akoestisch album, wat de titel 'The Naked Three' mee krijgt.
 
 
Barry Hay is druk met nevenactiviteiten, zo levert hij een bijdrage aan het duettenalbum van Frédérique Spigt en verleent hij zijn stem aan de tekenfilmserie 'My Dad The Rockstar'.
 
 
Over de Golden Earring komt het boek 'Golden Earring: Rock Die Niet Roest' uit. Een portret van de band geschreven door Maarten Steenmeijer.
 
2005
In 2005 komt het album 'The Naked III' uit van de band. Het album verschijnt zowel op DVD als op SACD Surround Sound CD.
 
 
In het kader van het 40-jarig jubileum van de band is de band drie avonden te gast bij de talkshow Barend & Van Dorp op RTL4.
 
 
Het intro van 'Radar Love' wordt in mei 2005 door de luisteraars van Schiffers FM gekozen tot het 'meest weergaloze intro'.
 
 
Tijdens Pinkpop geeft de band een optreden op het hoofdpodium, ook is de band op het Haagse festival Beatstad te bewonderen.
 
 
Diverse bands werken mee aan een tribute-album van de band onder de noemer ' The Hague's Golden Earring Tribute'.
 
 
Cesar Zuiderwijk brengt een DVD uit van het theaterprogramma 'Alle Gekheid Met Een Stokje', waarmee hij samen met Percossa Percussion langs de Nederlandse theaters tourde.
 
2006
In februari 2006 geeft de band een concert in de Rotterdamse Ahoy. Het concert wordt later in het jaar uitgebracht op DVD.
 
 
Drummer Cesar Zuiderwijk krijgt in mei 2006 een Duiveltje uitgereikt in de categorie 'Beste Drummer'. Eind 2006 gaat Cesar opnieuw de theaters in met de theatershow 'Slagdroom', een komische drum show.
 
 
Naast diverse optredens in Nederland, speelt de band ook een aantal maal in het buitenland, waaronder op het 'Tollwoord Festival' in München.
 
2007
Na het succes van het concert in 2006 in Ahoy, treedt de band begin 2007 opnieuw op in de Rotterdamse concertzaal.
 
 
Door de stad Den Haag wordt Cesar Zuiderwijk in 2007 beloont met de Cultuurprijs, voor zijn bijdragen aan de promotie van de cultuurstad Den Haag.
 
2008
Tijdens de verkiezingscampagne, van ditmaal Hillary Clinton, wordt in 2008 het nummer 'When The Lady Smiles' van de Golden Earring gebruikt als één van de campagneliedjes. Het nummer wordt geschrapt, nadat er wordt gewezen op de controversiële videoclip behorende bij het nummer.
 
 
Samen met het Metropole orkest geeft Barry Hay een concert in Paradiso in Amsterdam. Ook wordt het album 'Big Band Theory' opgenomen.
 
2009
Bassist Rinus Gerritsen, wordt in 2009 bekroond tot beste bassist, wanneer hij een Duiveltje in deze categorie uitgereikt krijgt.
 
 
De Top 40 Decennium Award, wordt in juni 2009 uitgereikt aan de Golden Earring voor het succes van de band in de jaren zestig in de hitlijsten.
 
2010
Samen met de Amerikaanse muzikant Frank Carillo brengt George Kooymans in 2010 het album 'On Location' uit. Het album is verspreid over 10 jaar opgenomen, tussen de andere activiteiten van de twee muzikanten door.
 
 
Tijdens de 'Night Of The Proms' levert Barry Hay een bijdrage in november 2010, tijdens het evenement in de Rotterdamse Ahoy.
 
 
Cesar heeft de smaak van het theater maken te pakken en gaat eind 2010 opnieuw de theaters in met het programma 'Drumbonen & Kaneelstokken'.
 
2011
De concerten van de Golden Earring van eind 2010 en begin 2011 moeten noodgedwongen worden afgelast vanwege stemproblemen van George Kooymans.
 
 
Vanaf april 2011 neemt Jan Rooymans de plaats van vaste toetsenist in bij de elektrische optredens van de band.
 
 
Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de band is in het Haags Historisch Museum de tentoonstelling 'Golden Earring - Back Home' te bewonderen.
 
 
In oktober wordt een speciale postzegel uitgebracht van de band. Door de postzegel met een smartphone te scannen, kan met het nummer 'Radar Love' luisteren.
 
2012
Voor het eerst in negen jaar brengt de Golden Earring in mei 2012 een nieuw studioalbum uit. Het album 'Tits 'n Ass' en is opgenomen in Rotterdam, Londen en New York.
 
 
De band is ook weer geregeld op het podium terug te vinden, zo is de band de afsluiter tijdens de eerste dag van het Concert at Sea festival op de Brouwersdam.
 
 
In oktober 2012 krijgt zanger en gitarist George Kooymans in het Arsenaaltheater in Vlissingen de 'Eddy Christiani Award' uitgereikt, een prijs welke elk jaar aan een gitarist wordt uitgereikt.
 
2013
Begin 2013 is de band terug te vinden in diverse theaters met een akoestische show. Daarnaast treedt de band ook geregeld elektrisch op, tijdens eigen shows en op diverse festivals.
 
Twitter