RockZine
 
Navarone
 
Dit jaar viert de band Navarone alweer zijn 10-jarig bestaan. Eerder dit jaar werd hier al bij stilgestaan met onder andere de EP 'Loud & Clear'.

Richting het einde van 2018 komt de band met een nieuwe langspeler 'SALVO'. Waarbij het na de eerdere lovende recensies van het werk van de band, onder andere op dit magazine, zeker weer uitkijken is.

Daarnaast neemt de band, als eerste band ooit, deel aan The Voice. Kortom genoeg reden om weer eens bij te praten met Roman Huijbreghs, gitarist bij één van de beste rockbands uit ons eigen landje: Navarone.
Om eerst maar eens stil te staan bij alweer 10-jaar Navarone: Wat zijn voor jullie de hoogtepunten geweest en misschien ook dieptepunten?
 
Absolute hoogtepunten voor ons zijn uiteraard de platen die we uit hebben gebracht. Omdat we bij ieder album het beste van ons zelf geven, onszelf uitdagen en blijven groeien. Platen zijn voor ons mijlpalen die blijvend zijn.

Daarnaast zijn er natuurlijk talloze fantastische optreed ervaringen, zoals uitverkochte clubshows en album releases. Maar ook festivals als Sziget, Concert at Sea, Down the Rabbit Hole, Zwarte Cross en Bospop. En ook het voorprogramma van Deep Purple verzorgen was iets om niet snel te vergeten.

Diepte punten heeft iedereen, dus wij ook. Maar we zijn er tot nu toe altijd weer doorheen gekomen. Het feit dat we na 10 jaar huwelijk nog samen zijn is op zich ook een hoogtepunt te noemen ;-).
 
 
 
Zijn er ook zaken die je wellicht met de kennis van nu graag anders had gedaan?
 
Dat is een lastige vraag, aangezien we altijd proberen de beste beslissing te nemen die op dat moment te nemen valt. De ene keer valt het kwartje de goede kant op, en de andere keer niet. Al die ervaringen bij elkaar hebben er toe geleid dat we zijn waar we zijn. Daar hoeven we niks aan te veranderen.
 
 
 
En wat nemen jullie zeker mee naar de komende 10-jaar (en hopelijk nog meer)?
 
De muziek gaat natuurlijk nooit verloren. Daarnaast hebben we inmiddels heel veel ervaring met van alles en nog wat, waardoor we de komende 10 jaar nog door kunnen bouwen op dat fundament.
 
Navarone
 
Over muziek gesproken. Eerder dit jaar kwam de EP 'Loud & Clear' uit met een tweetal nieuwe tracks en kwamen enkele previews van het nieuwe album uit met de video 'Cerberus' en de single 'The Strong Survive'. Zijn deze nummers een goede voorbode van het album 'SALVO'?
 
Zoals iedereen misschien wel weet zijn wij een behoorlijk diverse band. We houden van hard, we houden van zacht en alles daar tussenin. Bij het maken van 'SALVO' hebben we er echter voor gekozen om wat eenduidiger te zijn. Dus nummers als 'Loud & Clear' en 'Cerberus' zijn goede indicatoren voor wat er komen gaat met 'SALVO'.
 
 
 
Je geeft inderdaad aan dat jullie van hard en zacht houden, wat ook op de EP 'Loud & Clear' is terug te horen, met drie akoestische nummers. Wat is voor jullie het grootste verschil tussen het schrijven van een echte (stevige) rock song en een meer intieme (akoestiche) song?
 
Qua schrijven zit er niet echt een verschil tussen een rock nummer of een intiem nummer. Je probeert sowieso te luisteren naar waar het nummer naar toe wil en waar het om vraagt. Hoe je dat pad bewandeld is een beetje alsof je op een eenwieler over een koord rijd. Soms flikker je naar beneden en komt een idee niet af, of haalt het de kwaliteit die je voor ogen hebt niet. Maar als je er wel in slaagt de overkant te bereiken heb je een goed liedje. Dat kan een rock nummer zijn of een rustig nummer, afhankelijk van het basis idee. Soms wordt een idee wat begon als rustig nummer gaandeweg toch een kanonskogel, of andersom. Het grooste verschil zit hem daarom vooral in het arrangement: Hoe kleed je het idee aan?
 
Terug naar het nieuwe album: hoe zou je het album, in enkele woorden, het beste beschrijven?
 
'SALVO' is een plaat geworden waar termen als "in your face", "to-the-point" bij passen maar ook energiek en live.
 
 
 
Zit er ook een speciale betekenis achter de titel van het album, of hoe zijn jullie tot de naam 'SALVO' gekomen?
 
We vonden dat het album vanwege zijn explosiviteit ook een naam moest hebben die dat gegeven kracht bij zet. We speelden eerst met titels waarin het woord voor "fire" voor kwam, ook omdat er een nummer is dat zo heet en het in andere teksten ook terug komt, maar daarmee vonden we niet de juiste naam. Toen we van de laatste mix-sessie in Sandlane Recording Facilities terug naar huis reden kwam bij ineens het idee voor de naam 'SALVO'. Daar had iedereen direct een goed gevoel bij. De 10 tracks zijn natuurlijk ons rock salvo wat we de wereld in knallen, maar het is ook ieders individuele muzikale schot wat tijdens het opnemen van de songs is gelost, en wat bij elkaar het Navarone salvo vormt.
 
Navarone - SALVO
 
 
 
Als je één nummer van het album 'SALVO' eruit zou moeten lichten, welke zou dit zijn en kun je ook aangeven waarom?
 
Deze vraag is niet te beantwoorden. Is een beetje hetzelfde als vragen welk van je kinderen je favoriet is. Om verschillende redenen zijn ze allemaal de moeite om uit te lichten.
 
In de hedendaagse muziek klinkt bijna elk nummer hetzelfde, waarbij veel lijkt op 'knip-en-plak' werk. Gelukkig hebben jullie met de eerder aangegeven previews al laten horen een ander geluid te brengen. Hebben jullie je bij de opnames van het album, wellicht toch wat laten beïnvloeden door de hedendaagse muziekscene?
 
Als we ons hadden laten beïnvloeden door de huidige populaire muziek, dan hadden we een Nederlandstalige Hip-Hop plaat moeten maken of een Dance album. Dit is uiteraard niet het geval, dus we hebben ons niet door de huidige trends laten beïnvloeden.
 
 
 
Hoe kijken jullie eigenlijk aan tegen het huidige muziek 'klimaat', met het vele 'knip-en-plak' werk en zelfde productie sausjes?
 
Muziek is muziek. In wat voor vorm dan ook heeft het bestaansrecht.

Als een bij elkaar geknipt liedje iemand raakt is dat niet minder waar dan wanneer wij als band iemand bij de lurven pakken. Onze smaak is het niet en zal het waarschijnlijk ook niet snel worden. Wij houden van echte instrumenten en het ambachtelijke aan muziek. Je instrument, door jaren lang zwoegen, meester worden bijvoorbeeld. Of nummers schrijven die iets unieks in zich dragen en een verhaal vertellen.
 
 
 
Merken jullie als rockband hier ook wat van om jullie bijvoorbeeld staande te houden in deze tijden?
 
Het is voor (rock)bands vandaag de dag zeker moeilijker om aan de bak te komen. Er is nog steeds publiek voor gelukkig, maar dat publiek bereiken wordt steeds lastiger. Ook festivals proberen natuurlijk mee te gaan met het huidige muzikale klimaat, maar dat betekent ook dat er minder spots zijn voor bands. Dus nu vechten er meer bands om dezelfde plek. Daarnaast werkt de mainstream media ook niet echt mee aan het versterken van rock. Al mogen wij wel iedere maand bij Radio Veronica langskomen om te spelen en doen we nu natuurlijk als eerste rockband ter wereld mee aan The Voice. Daarin voelen we ons bevoorrecht. Wellicht gaat het tij weer wat keren.
 
 
 
Navarone
 
Je gaf net zelf al aan, dat jullie als eerste band ooit, deelnemen aan The Voice. Is jullie deelname aan The Voice Of Holland, dan mogelijk ook vooral bedoelt om (overigens welverdiende) publiciteit voor de band te genereren?
 
We doen natuurlijk ook mee om ons bereik te vergroten en nieuwe zieltjes te winnen, maar daarnaast is onderdeel uitmaken van een dusdanig media spektakel ook nieuw voor ons. Daar kunnen we natuurlijk weer van leren.
 
 
 
Dan toch ook de vraag hoe je uiteindelijk, met al ruim 10 jaar te bestaan, hebben besloten dit avontuur in te stappen?
 
In de aflopen 10 jaar hebben we natuurlijk een serieuze eigen carrière opgebouwd, waarbij iedereen die actief nieuwe muziek gaat ontdekken ons wel op de radar heeft. Dus dat gaat hartstikke goed. Maar er is natuurlijk nog een heel groot aantal mensen die nog nooit van ons gehoord hebben, omdat ze muziek via andere kanalen leren kennen dan zelf op ontdekkingstocht gaan. Dus toen we de kans kregen om, als eerste band ter wereld, mee te doen aan een kijkcijferkanon als The Voice hebben we die gegrepen. Een mooi avontuur is het, waarbij we aan het grote publiek kunnen laten horen en zien wat we waard zijn.
 
 
 
Zeker ook interessant om te weten: wat heeft jullie gedreven voor de keuze voor Anouk als coach?
 
Toen wij als tieners begonnen met musiceren was Anouk natuurlijk de grootste rock-chick die ons land rijk was. We hebben allemaal veel naar haar geluisterd. Dus zij heeft om die reden een streepje voor. Daarnaast kunnen wij haar eerlijkheid enorm waarderen.
 
 
 
Met de opnames van de 'Blind Auditions' alweer een tijdje achter de rug. Heeft het coaching-traject ook al zijn uitwerking gehad op het album 'SALVO'?
 
De opnames van het album 'SALVO' en de deelname aan The Voice hebben elkaar niet gekruist. De plaat was al klaar voordat het duidelijk werd dat we aan The Voice Of Holland mee zouden gaan doen. Dus wat dat betreft heeft er geen kruisbestuiving plaats gevonden.
 
Navarone Tour
 
Met de aankomende release van het album, staat er begin 2019 ook een 'SALVO-tour' op de planning. Kun je ons een klein voorproefje geven, wat te gaan verwachten tijdens deze tour?
 
De tour staat natuurlijk in het teken van 'SALVO', maar we hebben inmiddels een hoop 'gouwe ouwe' die hun plek als cornerstones van de set hebben verdient. Dus waarschijnlijk worden het lekkere lange, dampende rockshows. Met het beste van vroeger en nu.
 
 
 
Naast de 'SALVO-tour' staat ook nog een tweede tour op het programma: 'Soundgarden Lives', waarbij jullie ook worden bijgestaan door een aantal (bijzondere) gastmuzikanten, zoals Caroline Westendorp (The Charm The Fury), Marco Roelofs (Heideroosjes) en Frank Lammers.
Kun je ons wat meer vertellen over het idee voor deze tour en de samenstelling met de gastmuzikanten?
 
Het idee voor de Soundgarden tribute komt van Marco Roelofs, programmeur van de Effenaar en ex-zanger van de Heideroosjes. Hij organiseert ieder jaar een tribute aan een legende, waarbij dit jaar dus Soundgarden. Omdat hij wist dat wij dat, jaren geleden, al wel eens hadden gedaan, was de vraag snel gesteld. En het antwoord ook snel gegeven, aangezien Soundgarden een van onze inspiratiebronnen is. Wordt een mooie show, met gave gastmuzikanten en vette songs!

De gastzangers zijn overigens ook Soundgarden liefhebbers, waarbij wij het van sommige wisten, maar van anderen kwam het als een verassing. Dus een leuke mengelmoes.
 
 
 
Zo naar het einde van het interview toewerkend en met het naderende einde van 2018, breekt ook de tijd voor 'vooruit kijken' weer aan. Vooruitkijkend naar 2019, wat hopen jullie met Navarone te bereiken?
 
We hopen veel uitverkochte clubshows te gaan spelen, veel festivals aan te doen, veel nieuwe fans te verwelkomen en onze tentakels weer naar het buitenland uit te strekken. Gaat sowieso een mega vet en druk jaar worden!
 
 
 
En om het interview volledig af te sluiten nog het 'slotakkoord'! Willen jullie nog iets met ons delen?
 
Zoals AC/DC ooit wijs heeft gezongen: "It's a long way to the top, if you wanna rock and roll".
 
 
 
Bedankt voor het interview en succes met alles wat koment gaat!
Wij kijken zeker uit naar het album 'SALVO' met de release op 23 november, maar zijn zeker ook benieuwd naar jullie Voice avontuur.
 
Twitter