RockZine
 
The Glorious Sons
 
Deze maand komt de tweede plaat van de Canadese rockband The Glorious Sons uit. Het album Young Beauties And Fools is de opvolger van het debuutalbum The Union.

Naast succesvolle tours in eigen land, komen de heren van The Glorious Sons aan het einde van februari ook naar Europa. De band doet hierbij ook Nederland en België aan.

Zo rond de release van het album en de Europese tour een mooi moment voor een gesprek met zanger en gitarist Brett Emmons.
Om het interview te beginnen, wellicht een goed idee om een korte introductie van jullie zelf te geven. Dus wie is/zijn 'The Glorious Sons'?
 
Wij zijn een Rock-'n-Roll band uit Kingston Ontaria in Canada en bestaan uit:
Brett Emmons (zang)
Jay Emmons (gitaar)
Chris Koster (gitaar)
Chris Huot (bas)
Adam Paquette (drums)

Qua muziekstijl weet ik niet precies hoe ik dit zou moeten beschrijven. Misschien iets als: eenvoudige Rock-'n-Roll dat zou moeten klinken alsof het gemaakt is in 2017 en niet in 1970.
 
 
 
Luisterend naar jullie album 'Young Beauties And Fools' (Europese release: 23 februari), klinkt het als weer een Canadese rock band met een goed geluid. Zit er soms iets in het Canadese water, of is Canada gewoon een goed 'Rock' land?
 
Canada is gewoon een geweldig land, welke mensen in de kunst veel mogelijkheden biedt. Of je nu Rock-'n-Roll / popmuziek speelt, gedichten schrijft of schildert. Ik denk dat ons land echt probeert om de mensen te laten slagen in wat ze doen en ook bijdraagt dat ze er van kunnen leven, met onder andere verschillende subsidies en financieringen.

Verder is, zover ik weet, Canada een geweldig rockland. We hebben al een tiental tours mogen maken en daarnaast zijn er ook nog genoeg geweldige andere bands.
 
 
 
Zoals al aangegeven, ademt het album 'Young Beauties and Fools' echt Rock. Iets wat dezer dagen steeds zeldzamer lijkt, met steeds meer 'computer muziek'. Speelt deze trend ook in Canada? En zo ja, hoe kijken jullie hier tegen aan?
 
Ja dat klopt wel, maar ik maak me er niet te veel zorgen om. Wij gebruiken de moderne technieken ook in ons voordeel bij het opnemen. Waarbij we ook geprobeerd hebben een geluid neer te zetten passend bij de 'moderne tijd', meer dan voorheen.

Ik denk niet dat de Rock-'n-Roll ooit verloren gaat. Het heeft minder te maken met geluiden, maar meer met de mensen die het maken. En de wereld zal altijd wel niet zulke 'geëmancipeerde' mensen als ons nodig blijven hebben.
 
The Glorious Sons
Het album kwam eind 2017 al uit in Canada. Hoe is het album zover ontvangen?
 
Wij hebben geweldige response er op gehad. Ik denk dat we veel nieuwe fans hebben gekregen en ook onze bestaande fans zijn erg blij met het album.

Recent zijn we zelfs ook genomineerd voor een Juno Award voor Rock album van het jaar. Er is dus eigenlijk niets om over te klagen.
 
 
 
Het betreft jullie tweede album, na 'The Union'. Hebben jullie het anders aangepakt dan bij het eerste album, of hebben jullie een zelfde 'vaste lijn' aangehouden?
 
Het proces voor het tweede album was compleet anders dan voor het debuutalbum. Bij de opnames voor 'The Union' stapten we eigenlijk een ruimte in, waarbij we de nummers wel een duizend keer hebben gejammed. Voor 'Young Beauties and Fools' gingen we uit van de folk songs die ik gedurende zo'n drie jaar had geschreven, waar we er vervolgens een sound omheen creëerden.

Het was een grote leercurve voor ons, maar ik denk dat het ons wel iets heeft gebracht wat we op de andere manier nooit hadden bereikt.

Verder heeft het nieuwe album ook een volwassener karakter dan de debuutplaat. Begrijp me niet verkeerd, ik ben erg trots op beide albums. Op 'Young Beauties and Fools' hebben we echter wel een tekstuele groei doorgemaakt, waarvoor we nog 'te groen' waren op 'The Union'.
 
The Glorious Sons - Young Beauties and Fools
 
Zou je wat meer kunnen vertellen over (het verhaal achter) enkele nummers van het album?
 
Sawed Off Shotgun is het verhaal van een Western verslaving. Een familie bevindt zich op het randje van de afgrond en dreigt uiteen te vallen, omdat ze niemand hebben om op terug te vallen.

My Poor Heart is gewoon het 'Hangover anthem' van een jonge man. Het werd geschreven na een nacht lang feesten met het Oshawa University Hockey team.
 
 
 
En ten slotte, als je album 'Young Beauties and Fools' in slechts enkele woorden zou moeten beschrijven, hoe zou je het album dan beschrijven?
 
I fucked up.
 
In februari staat jullie eerste Europese tour op het programma. Kijken jullie er naar uit om Europa aan te doen?
 
Ja, het wordt inderdaad onze eerste Europese tour. Voor ons zal het wel voelen als 'business as usual', maar ik kijk er zeker naar uit om plezier te gaan beleven.
 
The Glorious Sons
 
 
Jullie doen ook tijdens de tour ons landje, met een optreden in de Melkweg op 3 maart, aan. Waarbij twee dagen er voor jullie in Brussel in België staan.

Wat kunnen de mensen van deze shows gaan verwachten en moeten ze zeker nog proberen een kaartje te bemachtigen?
 
De mensen kunnen een zweterige, dirty Rock-'n-Roll show gaan verwachten. Wij hebben altijd veel plezier wanneer we on stage zijn en als je geen 'prick' bent, zul je het zeker ook naar je zin hebben. Tijdens een live show, heerst er een energie die in een studio niet vastgelegd kan worden.

Mensen zouden een kaartje moeten zien te krijgen, omdat ik werkelijk geloof als ze ons live zien spelen, we hun favoriete band zullen worden.
 
 
 
Dan als einde van het interview nog 'het slotakkoord'.
Hebben jullie nog een belangrijke mededeling voor ons, welke we nog niet hebben behandeld?
 
Nee, eigenlijk niet.
Wij willen jullie bedanken voor het interview en we hopen de mensen snel te gaan zien!
 
 
 
Van onze kant ook dank voor het interview!
En we wensen jullie veel succes met het album en de Europese tour.
 
Twitter