RockZine
 
Tim Knol
 
Na een periode van bijna vijf jaar kwam het nieuwe solo album Cut The Wire afgelopen januari uit. Een periode waarin genoeg gebeurde om en rond Tim Knol en zijn band.

Met de plaat in de winkels en aan de vooravond van een clubtour, een mooi moment voor een interview met Tim.
Er heeft best wel een periode gezeten tussen je laatste solo plaat Soldier On uit 2013 en nu Cut The Wire in 2018. Hoe verklaar je deze 'langere' periode?
 
Het valt eigenlijk wel mee, wat betreft de periode er tussen. In 2015 heb ik namelijk nog een plaat uitgebracht met The Miseries.

Daarnaast duurt voor mij het schrijven en opnemen van een plaat zo'n anderhalf jaar. Eind 2015, na de periode met The Miseries, ben ik begonnen met het album Cut The Wire, welke zo rond juni 2017 klaar was.
 
 
 
Je gaf aan in de tussen periode met de band The Miseries bezig te zijn geweest. Wat is voor jou het grootste verschil tussen Tim Knol solo en je band The Miseries?
 
De sound is wel anders, maar ook de structuur. Daarnaast zijn ook de onderwerpen van de nummers wat anders, wat meer recht door zee bij The Miseries.

Het was een periode om heerlijk los te gaan, maar ik verlangde daarna wel naar het maken van meer gestyleerde (pop)liedjes.
 
 
 
In diezelfde periode is het ook best bewogen geweest rond jou en je band. Hoe heb jij deze periode beleeft, en wellicht ook overleefd?
 
Het speelde eigenlijk al wat langer ervoor. Ik ben op zoek gegaan naar de lol van muziek maken en stelde mijzelf hierbij de vraag: 'Waarom maak ik muziek?' Als antwoord kwam hieruit: 'omdat ik het vooral heel erg fijn vind om te doen'.

Van daaruit heb ik gezocht naar muzikanten die mij dat plezier geven. Anne Soldaat en Kees Schaper zijn er vanaf dag één bij geweest. Mijn jeugdvriend Melle Boersma, ook gitarist bij The Miseries is erbij gekomen.

Verder ben ik een aantal jaar geleden, met twee gasten een studio begonnen. Eén van die jongens, Eric Lensink, een geweldige bassist, speelt nu ook mee.

We hebben nu vooral veel lol met zijn allen.
 
 
 
Heb je in die periode, waarin ook een aantal bandleden overstapten naar Douwe Bob, ook weleens aan stoppen gedacht?
 
Nou, absoluut niet. Nooit.
Er is zeker een periode geweest dat ik niet wist hoe het verder moest. Maar stoppen absoluut niet.
 
 
 
Heeft die tijd ook invloed gehad bij het schrijven van het nieuwe album?
 
Dat wel. Er zat een hoop oud zeer wat van me afgeschreven moest worden en dat heb ik toch op aardig wat liedjes gedaan.
 
Tim Knol - Cut The Wire
Om verder te gaan met je nieuwe album Cut The Wire, hoe zou jij zelf het album het beste beschrijven?
 
Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Ik hoop in ieder geval dat het een goede melodische popplaat is geworden met sterke teksten.

Maar het album kan eigenlijk het beste door anderen worden beschreven, daar ikzelf te diep in mijn eigen materie zit.
 
 
 
Als je het (proces) van het album vergelijkt met eerdere solo platen, waarin verschilt dit album het meeste voor jou?
 
Ik heb voor het eerst echt de tijd kunnen nemen voor het album, daar ik een eigen studio heb. Daardoor kon ik er maanden lang aan werken.
 
 
 
Waar voorheen we dan drie weken in een studio zaten, voor veel geld, met de druk dat het dan ook klaar moest zijn. Nu heb ik er veel meer aan kunnen sleutelen, waardoor het eindresultaat ook veel beter is geworden. Althans dat vind ik zelf.
 
Wanneer je een nummer van het album eruit zou moeten lichten, welke zou dit zijn en waarom?
 
Eigenlijk heeft elk nummer voor mij wel een bijzonder iets.

Op dit moment vind ik Echoes of Laughter heel mooi, omdat dat een liedje is over de commerciële kant van muziek. Maar ook commerciële televisie, waar ik een enorme hekel aan heb. Vooral muziekprogramma's als Idols en The Voice Kids, wat niks met muziek maken te heeft, maar enkel met zoveel mogelijk geld te verdienen.

Daarnaast A Kid's Heart een nummer over één van mijn beste vrienden, welke mij veel positieve energie geeft. Het is ook wel het positiefste liedje geworden.

Maar goed, elk nummer heeft wel iets bijzonders.
 
 
 
Vanaf maart staat er, naar aanleiding van het nieuwe album, een clubtour op het programma. Wat kunnen de mensen gaan verwachten van deze shows?
 
Het zal een echte bandshow worden, met een heleboel oude liedjes, nieuwe liedjes en wellicht ook wel wat werk van The Miseries. We gaan met de band op stap, aangevuld met een pedal gitarist. We gaan vooral veel rocken, met ook wel wat rustige, mooie, momenten.
 
 
 
Wat is het grootste verschil tussen Tim Knol op CD en live op het podium?
 
Live is het wel iets steviger en ruiger dan op CD, waar het meer om de arrangementen gaat.
Daarbij wil ik ook wel dat het live iets anders is, want anders kun je net zo goed de CD opzetten thuis.
 
 
 
Dan nog even in de rol van verkoper: Als de mensen nog een kaartje kunnen bemachtigen, waarom zouden ze dit zeker nog moeten doen?
 
Omdat wij iets in Nederland doen, wat niemand anders doet. Punt.

Nee, dat is een beetje flauw. Maar veel bandjes, ook in Nederland, spelen vaak hun eigen platen na. Wij willen iets extra's geven, zoals gitaarsolo's van Anne Soldaat die uit de bocht kunnen vliegen. Of de drummer die net niet uitkomt met zijn roffels.

Wij spelen eigenlijk op een vrije manier, wat een (extra) spanning meebrengt, live.
 
Tim Knol
 
Zo naar het eind van het interview toe, nog kort wat anders. Onlangs kwam je (misschien onverwacht) ruimschoots onder de aandacht met je reactie op een actie bij Radio 538 en zangeres Maan. Ben je geschrokken van de stormvloed aan positieve, maar ook zeker negatieve reacties die hierop terugkwamen?
 
Weet je, het doe met geen ene reet. Die negatieve reacties zijn van hele zielige mensen, want mensen die zeggen: 'Maan verdient een piemel voor de kop', die zijn niet goed bij hun hoofd.

Verder had ik iets van, moet je overal je mond over houden. En ik vond het gewoon een smerige zaak.
 
 
 
Je durft in ieder geval wel voor je mening uit te komen, maar zou je er in de toekomst wellicht toch anders mee om gaan?
 
Absoluut niet. Als mij iets dwars zit, zal ik dit blijven zeggen en mezelf niet censureren.

Misschien had ik de tweet rond Maan wel wat genuanceerder moeten brengen, als ik had geweten dat deze zo vaak zou worden ge-retweet.
 
 
 
Dan zijn wij aangekomen bij het 'slotakkoord'. Wil je nog iets kwijt aan de mensen, wat nog niet aan bod is gekomen?
 
Misschien is het nog wel leuk om te vertellen over mijn platenhoes.
Naast muziek, spaar ik fotografie, vooral foto negatieven. Voor de plaat heb ik mijn collectie doorgespit en vond ik deze dia uit 1895. Het is een positief voor een toverlantaarn, ingekleurd met de hand. Ik zag de foto met de harde contrasten en was er direct verliefd op.
 
 
 
We willen je bedanken voor het interview en we wensen je veel succes met het nieuwe album en de tour!
 
 
Twitter