RockZine
 
Chapter III: Downfall
 
Score
 
 
Datum review
27-03-2023
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
12
 
 
Release
31-03-2023
 
 
 
De Zwitsers-Duitse symfonische metalband Ad Infinitum timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg. Waar in 2020 het album Chapter I: Monarchy (en ook Chapter I: Revisited) verscheen, kwam in 2021 het tweede hoofdstuk uit met Chapter II: Legacy en volgt nu, anno 2023, Chapter III: Downfall.

Het album Ad Infinitum wordt uitgegeven op het Oostenrijkse Napalm Records, waar veel bands in het genre hun onderdak vinden. Chapter III: Downfall huisvest een twaalftal songs, voorzien van de vocalen door Melissa Bonny, met instrumentale ondersteuning van Adrian Theßenvitz op gitaar, Niklas Müller op drums en Korbinian Benedict op de bas.

De jongste langspeler van de band kan worden bestempeld als een energiek album vanaf de openingstrack Eternal Rains tot en met afsluiter Legends. Direct op de openingstrack is de veelzijdigheid van de stem van Bonny terug te horen. De lagere regionen worden afgewisseld met de hogere regionen, met daarnaast ook de nodige grunts. Op Legends is vocaal dan nog een gastbijdrage van Chrigel Glanzmann in het vertellende intro.

Met het nummer Under The Burning Skies is tussen het vele instrumentale en vocale geweld een rustpuntje terug te vinden op het album. De mid-tempo ballad vormt een mooi geheel van de rustigere instrumentale invulling, met de stem van zangers Melissa.

Ad Infinitum weet ook in het energiekere en stevigere werk een fraaie afwisseling te vinden. Zo klinken wat Egyptische klanken door op Seth, zijn wat meer melodische lijnen terug te horen op Somewhere Better en wordt fraai afgewisseld tussen zacht(ere) en hard(er) stukken op From The Ashes.

The Underworld nodigt uit tot headbangen, waarbij aan de andere kant er ook wel een ‘dance’ vibe is terug te voelen. Dit mede door de opvallende rol voor de elektronische klanken. Deze laatste klinken dan ook wel door op Architect Of Paradise. Waar New Dawn wat rustiger klinkt, met daarbij een bijzonder aangenaam, rustig, gitaar intermezzo.

Met een album vol energie, stevige drum, bas en gitaarlijnen, maar ook een sterke zang en grunts, is het album Chapter III: Downfall gewoon erg aangenaam. Daarbij weet de band ook goed een eigen karakter mee te geven aan elk nummer, waarmee het album geen moment verveelt.