RockZine
 
Hørizøns
 
Score
 
 
Datum review
14-06-2020
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
13
 
 
Release
19-06-2020
 
 
 
Met het album Hørizøns levert de Duitse symfonische rockband Beyond The Black zijn vierde studioalbum af. Het album is daarmee de opvolger van Heart Of The Hurricane, welke in 2018 uitkwam en waarvan een ‘Black Edition’ versie nog uitkwam in 2019. Nu levert de band rond zangers Jennifer Haben met het album Hørizøns een dertien tal nieuwe nummers af.

Er wordt direct afgetrapt met de titeltrack, Hørizøns, een song met een hoog energie level en rockend van begin tot eind. Naast de vrouwelijke vocalen, verzorgt door frontvrouw Haben, vormen de vocalen van gitarist Chris Hermsdörfer een aangename aanvulling.

Na de sterke opening voelt dan, zeker het intro, van Misery wat vreemd aan. Het nummer neigt in het begin naar een dance-achtig nummer, maar weet rond het refrein toch een rock randje toe te voegen. De elektronica blijft echter wel de overhand houden, maar het nummer weet bij elke luisterbeurt toch net wat meer te bekoren.

Op het nummer Wounded Healer wordt Beyond The Black bijgestaan door Elize Rhyde van de band Amaranthe. De stemmen van Elize en Jennifer weten fraai in elkaar over te lopen, maar komen ook in de samenzang goed tot zijn recht. Het gitaarwerk, inclusief solo, weten ook goed tot zijn recht te komen op de als single uitgebrachte track.

Een kijkje over het verloop van het leven, wordt gegeven op Human: ‘We are born to die’. Met misschien ook wel een kleine boodschap over ‘gelijkheid’, want per slot van rekening ‘We’re all Human’. Waar dan misschien Golden Pariahs juist weer wat haaks tegenover staat.

Waar de mannelijke vocalen van Chris al eerder een aangename aanvulling waren op de openingstrack Hørizøns, klinken deze ook op andere nummers op het album door. Waar deze nog in een bescheidenere rol deel uitmaken van Out Of The Ashes, nemen deze toch wel een hoofdrol op Marching On. Haben levert hier meer een rol als backing af op het bombastische nummer.

Beyond The Black laat op zijn nieuwe plaat wat meer elektronica doorklinken, waarbij dit op nummers als Some Kind Of Monsters en Paralyzed goed is terug te horen. Maar ook de piano maakt op het nieuwe album deel uit van de sound van de band. Zo klinkt deze door in het intro van Out Of The Ashes en neemt het een hoofdrol samen met de strijkpartijen in op de sterke ballad I Won’t Surrender.

Zo in tijde van het Covid 19 virus vormt het album Hørizøns een aangenaam lichtpuntje. De band Beyond The Black laat een vernieuwend geluid horen, maar weet aan de andere kant toch ook zeker zijn eigen sound te behouden. Dit laatste zeker ook versterkt door de stem van de frontvrouw.
 
 
Twitter