RockZine
 
Jupiter (Part I)
 
Score
 
 
Datum review
10-08-2016
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
9
 
 
Release
07-10-2016
 
 
 
Het album Jupiter van Blaudzun is een drieluik, waarbij met Jupiter Part I het eerste deel is uit gekomen. Op het eerste deel zijn een negental songs terug te vinden. Blaudzun kiest hierbij voor een alternatieve benadering van de huidige muziekmarkt met een album welke ‘in wording blijft’, totdat het laatste deel is verschenen.

Het eerste deel van Jupiter wordt gekenmerkt door de goede drives die de verschillende nummers herbergen. Waarbij een fraaie afwisseling is te horen in de verschillende instrumenten, met ook zeker een aangename hoofdrol voor de (bariton) sax.

Vanuit een licht en luchtig intro op Everything Stops, gevolgd door een goede drive van drum en bas wordt het nummer verder fraai ingekleurd door de sax partijen. De openingstrack wordt gevolgd door het catchy Between A Kiss An A Sorry. Welke opent met een aanstekelijk ‘oh-oh-oh’, om vervolgens over te gaan in zeer sterke song. Waarbij het nummer bij vlagen doet denken aan Streets Of Babylon van het album Promises Of No Man’s Land.

Gedragen door een energiek drum en toets ritme is ook titeltrack Jupiter een zeer aangename track op het album. Op Out Of Mind (Hand It Over) wordt wat energie teruggenomen en worden meer donkerde klanken gezocht, zonder te donker te worden. Opnieuw mogen hierbij de bariton sax partijen in zeer positieve zin genoemd worden.

Zoals al eerder aangegeven wordt het album gedragen door goede drives en ritmes, zo ook opAlarmalarma. De band weet weer een aangename drive neer te zetten van begin tot eind, zonder hierbij in herhaling te vervallen. Waarna de band op Here’s To Now mooi in het instrumentale opbouwt van heel rustig en kaal, naar steeds meer ingekleurd.

De gitaar ritmes spelen dan weer een hoofdrol op Echo Heartache, terwijl de toets partijen weer de toon bepalen op Don’t Waste The Shadow. Deze laatste is hierbij een mooie ballad, waarin de stem van zanger Johannes Sigmond ook goed tot zijn recht komt. Het eerste deel van Jupiter wordt afgesloten met Rotterdam, waarop de band nog maar eens een goede drive weet neer te zetten.

Blaudzun bewijst met Jupiter andermaal zijn kracht. Zowel in de vocalen als instrumentale zijn de nummers goed verzorgt, waarbij een unieke sound wordt neergezet. Het eerste deel maakt dan al erg nieuwsgierig naar de opvolgende delen!
 
 
Twitter