RockZine
 
Time Bomb
 
Score
 
 
Datum review
08-01-2023
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
13
 
 
Release
16-06-2023
 
 
 
Het album Time Bomb is de jongste release van de Amerikaanse zangeres Jan James. Alweer het twaalfde album, waarbij James ook al ruim 30 jaar in het vak zit. De nodige ervaring is dan ook goed terug te horen op de plaat.

Time Bomb herbergt een dertiental songs, met over de gehele lijn een blues geluid met ook wel de nodige soul invloeden. Als slipt er her en der ook nog wel een meer groovy geluid, wat funky accenten en ook wel een beetje rock ’n roll doorheen.

Het album opent met Swinging In The Sweet Sunshine en de swing zit er, zoals de titel al een beetje verraad, ook wel in deze song. Een nummer met aangename instrumentale invulling, waaronder de saxofoon en waarbij de sterke stem van Jan goed tot zijn recht komt. Iets minder fijn pakken de koortjes uit op dit nummer.

De koortjes vallen dan juist wel goed op zijn plek op Desperate Times. Een song in een wat rustigere sfeer, meer richting de easygoing blues. Het geheel van instrumentale en vocale, valt op deze track precies goed in elkaar.

Het album kent aan de ene kant wat meer uptempo tracks als Sometimes Love’s Like That, Blood On Your Hands, Time Bomb en Don’t Lie To The One You Love. Met aan de andere kant wat meer lower tempo songs als Too Late Now, het al eerder aangehaalde Desperate Times, maar ook Love Is The Answer. Laatst genoemde weet daarbij direct al bij de eerste draaibeurt extra op te vallen. En ook na meerdere keren luisteren blijft het zeker één van de favorieten op het album.

Misschien een buitenbeentje is Diamonds And Gold, welke een lastig te beschrijven sound herbergt, met een mix van funk, filmisch, pop en soul. Overigens wel een aangenaam buitenbeentje. Aan de andere kant weet dan Stronger Now wat minder te pakken. En ook het opgewekte, bijna zoete, begin van Don’t It Feel Good behoort niet onder de favorieten. Al herstelt fiy nummer zich gaande weg nog wel wat.

Terug naar de favorieten kant, behoort het toch wel rocky Always The Blues, welke tevens ook de afsluiter van het album is. Hiermee kent het album een sterk slotstuk, op een ‘gewoon’ goed album.