RockZine
 
The Shadow Theory
 
Score
 
 
Datum review
04-11-2018
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
13
 
 
Release
06-04-2018
 
 
 
De Amerikaanse band Kamelot komt na bijna drie jaar met een nieuwe plaat. Onder de titel The Shadow Theory levert de band een album af, welke staat als een huis. Vanaf de eerste klanken op The Mission tot de laatste noten op Ministrium (Shadow Key).

Er wordt afgetrapt met een rustig symfonisch intro (The Mission), welke als perfecte opmaat dient voor Phantom Divine (Shadow Empire). Na een rustig begin van dit nummer, volgen al snel de rollende drums en wordt het tempo binnen no-time opgevoerd. Een lekker bombastisch begin van, wat blijkt, een lekker album.

De stem van zanger Tommy Karevik past perfect tussen het instrumentale geweld. Waar bij metal bands de zang nog wel eens naar schreeuwen kan neigen, brengt de stem van Karevik juist een soort van rust in de nummers.

Op het album wordt Kamelot vocaal op een aantal nummers bijgestaan door enkele gastvocalisten. Zo is de Amerikaanse zangeres Lauren Hart tot twee keer toe te horen, op zowel Phantom Divine (Shadow Empire) als MindFall Remedy. Daarnaast neemt Beyond The Black zangeres Jennifer Haben de vrouwelijke vocalen voor haar rekening op de ballad In Twilight Hours. Daarnaast is ook nog een koor terug te horen op Burns To Embrace.

Op The Shadow Theory zorgen niet alleen de vocalen voor de nodige afwisseling, ook qua instrumentale invulling weet de band een divers geluid neer te zetten. Met sterk gitaarwerk (op RavenLight als een voorbeeld), fluit partijen op Burns To Embrace en strijkers op In Twilight Hours. Waarbij Static dan juist misschien weer een meer elektronische inval heeft en Stories Unheard mooi switcht tussen vol en licht.

En als we er toch nummers aan het uitpakken zijn, mag ook afsluiter Ministrium (Shadow Key) genoemd worden, waarbij een filmische track wordt neergezet (met ook wel wat symfonische invloeden). Met uitzondering van koor klanken, volledig instrumentaal neergezet.

Om heel kort door de bocht te zijn, is het album The Shadow Theory van Kamelot gewoon een heerlijk album. De plaat klopt gewoon van begin tot eind en kan dan ook niks anders opleveren dan de volle score!
 
 
Twitter