RockZine
 
Northward
 
Score
 
 
Datum review
20-10-2018
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
11
 
 
Release
19-10-2018
 
 
 
Hoe toepasselijk een album hoes kan zijn, bewijst de album cover van het album van het project Northward, met de gelijknamige titel Northward. De twee schreeuwende gezichten van Floor Jansen en Jorn Viggo Lofstad beschrijven goed de toon van het album: een album met lekker rock geweld.

Schreeuwen dat is zeker niet terug te horen in de stem van ‘onze’ zangeres Floor Jansen. Al enkele jaren vormt ze de stem van de internationale symfonische metalband Nightwish, met voornamelijk Finse roots, maar ze komt toch echt uit ons kikkerlandje. Op het uitstapje Northward, werkt ze samen met gitarist Jorn Viggo Lofstad van Pagan’s Mind. Na een ontmoeting al ruim 10 jaar geleden, vonden beide nu de tijd en ruimte voor het opnemen van een album.

Verwacht geen symfonische accenten en ook de keyboards en koortjes zijn grotendeels achterwegen gelaten, maar verwacht zeker wel een enorm aangenaam rock geluid! Eigenlijk al direct vanaf de eerste klanken op While Love Died wordt je meegetrokken in de energie en drive van het album.

Naast de sterke stem van Jansen, valt ook het gitaarwerk op. Zowel in de stevige hard rock stukken, maar zeker ook in de diverse solo’s en gitaar intermezzo’s. Zo kent Get What You Give een mooi akoestisch gitaar intermezzo, klinkt de gitaarsolo op Big Boy weer meer als een zanglijn, terwijl deze gewoon lekker knallen op Let Me Out.

Op vocaal gebied krijgt Floor op het nummer Drifting Islands versterking van haar zus Irene Jansen. En gezegd moet worden: het lijkt in de familie te zitten! Zus Irene vormt een zeer aangename aanvulling zowel in de solo stukken als in de samenzang.

Een meer melodieuzere inslag is terug te horen op nummers als Storm In A Glass en Big Boy, wat de nummers wellicht ook wat meer toegankelijker maakt voor de liefhebbers van de iets rustigere rock geluiden. Terwijl een liefhebber van akoestisch goed aan zijn trekken komt op Bridle Passion. In een kleine drie minuten wordt een sterke ballad neergezet, voorzien van een akoestisch gitaar en de stem van Floor Jansen. En meer is ook niet nodig.

Northward brengt in de tijd van een landschap van één en dezelfde klanken en geluidjes een heerlijk ander geluid. Eigenlijk gewoon rock zoals het ooit bedoelt was en zoals het hopelijk ook snel weer meer klinkt!
 
 
Twitter