RockZine
 
Wanton
 
Score
 
 
Datum review
04-02-2019
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
11
 
 
Release
05-04-2019
 
 
 
De opkomst van de Nederlandstalige muziek uit zich nu ook in het rockgenre. Zo brengt de band Wanton zijn, titelloze, debuutplaat uit, met een elftal Nederlandstalige rocktracks. Waar de band in zijn eigen biografie al verwijst naar IOS als inspiratie, zo klinkt dit ook wel door op het album.

Het album kenmerkt zich door een ‘feelgood’ rock sound, die op het grotendeel van het album doorklinkt. Daarnaast klinkt ook een duidelijk toetsen / elektronica geluid door, wat, voor mijn persoonlijke smaak, misschien af en toe net even te veel is.

Waar de openingsnummers Onderweg en Licht tot de categorie uptempo nummers kunnen worden gerekend, wordt het tempo wat naar beneden gebracht op Hartenvrouw. Om vervolgens met Tijd naar een ballad toe te trekken, welke nog wel uitbarst in een fraai slotstuk.

Onder begeleiding van drum rolls, wordt het tempo weer opgevoerd op Bijna Niet Te Doen en klinkt ook het feelgood geluid weer door op Halve Stap Terug. Misschien wel een goed voorbeeld van een ‘IOS-geluid’ is dan wel terug te horen op Laat Me Nooit Meer Los.

Op Ondergesneeuwd lijkt de band zich te hebben laten beïnvloeden door het hedendaagse geluid in de hitlijsten, waardoor de echte rock-feel in dit nummer ontbreekt. De (vertellende) gitaarsolo, weet daar helaas geen verandering in te brengen.

Het nummer Breng Me Thuis doet, mogelijk een beetje te geforceerd, denken aan een andere inspiratie bron van de band: Mumford and Sons. Hoewel het nummer bij vlagen erg aangenaam klinkt, komt het geforceerde toch te veel bovendrijven.

Met het sterke Ooit en het rustige Hou Van Mij wordt het debuutalbum van Wanton afgesloten. Een album, welke als je deze op een weegschaal zou plaatsen, continu heen en weer zou bewegen. Maar na de weging te hebben afgerond, verdient de band dan toch het voordeel van de twijfel, met drie sterren.
 
 
Twitter