RockZine
 
Resist
 
Score
 
 
Datum review
29-01-2019
 
 
Media
CD
 
 
Tracks
10
 
 
Release
01-02-2019
 
 
 
Enige tijd was er onzekerheid of de zevende plaat van de band Within Temptation er ooit nog zou komen, maar gelukkig kwam aan deze onzekerheid snel een einde. Weliswaar met enige vertraging, met de originele release gepland op 14 december 2018, ligt het album Resist vanaf 1 februari 2019 dan toch eindelijk in de winkels.

De band kondigde aan op Resist met een nieuw geluid te komen, wat in deze tijden niet altijd als een positief gegeven kan worden gezien en daardoor ook wat angstig maakt. Maar eigenlijk gelijk vanaf de eerste bombastische klanken op The Reckoning, met ondersteuning van Jacoby Shaddix, wordt die angst weggenomen.

Waar de symfonische klanken, in de loop der jaren wat meer naar de achtergrond zijn verhuisd, zo klinken de elektronische invloeden steeds wat meer door. Een goed voorbeeld vormt hiervan het sterke Endless War, waarbij de synthesizer klanken mooi worden ondersteund door een lekkere bas partij.

Op de protestsong Raise Your Banner, welke onder de meer ruigere nummers op het album kan worden gerekend, wordt de band bijgestaan door Anders Fridén. Een nummer waarop verder de lekkere drumrolls opvallen.

De elektrische geluidjes klinken dan weer duidelijk door op Supernova, waar we ook de vertrouwde koortjes terug horen. Terwijl er wat lichte urban invloeden zijn terug te horen op Holy Ground, waarbij deze dan wel fraai zijn aangekleed met drum en gitaarrifs. Een meer poprock gerichte inslag is dan terug te horen op In Vain, waar dit dan wel weer voor een cathcy effect zorgt.

Op Firelight is dan toch wel een duidelijk My Indigo geluid terug te horen. Het nummer, met gastbijdrage van Jasper Steverlinck, was origineel bedoelt voor het solo-project van zangeres Sharon den Adel. Maar door de donkere klanken, werd gekozen om de song op het Within Temptation album te plaatsen. Ondanks dat het nummer zeker niet slecht is, voelt deze toch enigszins vreemd aan op het album.

Met Mad World keren we dan weer terug in de stevigere regionen, waarbij de band er ook qua tempo een klein stapje bovenop doet op het nummer. Vanuit een mooi rustig intro wordt op Mercy Mirror mooi opgebouwd naar een voller refrein, om in de coupletten weer terug te keren naar wat rustiger vaarwater.

Tot slot, pakt Within Temptation nog één keer goed uit op Trophy Hunter. Een nummer, welke zeker de meeste metal inslag heeft op het album. Tezamen met het stevigere geluid, zijn ook de gitaren nadrukkelijker aanwezig op de afsluiter.

Het album Resist is wellicht wat minder symfonsich, een tikkeltje minder metal, maar het rockt nog steeds aan alle kanten. Ondanks invloeden uit de hedendaagse muziekscene, is de band er in geslaagd dicht bij zichzelf te blijven en klinkt de plaat als een Within Temptation plaat. Niet meer dan logisch, dat we de eerste ‘full-score’ van 2019 te pakken hebben!
 
 
Twitter